Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει η Αθήνα

Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει η Αθήνα

Κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ζητά ευθέως η Αθήνα λίγα 24ωρα πριν την σύνοδο κορυφής. Με «όπλο» τις αποφάσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ήταν σαφής για την παραβατικότητα της Άγκυρας

«Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Καθαρά υπέρ της επιβολής κυρώσεων τάσσονται η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, ενώ αποστάσεις κρατούν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «ατυχώς, εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα δεν έχουν επιτρέψει να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες και υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες της ΕΕ στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως κρίνεται πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης.

«Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να πουλάει τρέλα κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο ότι χρησιμοποιούν την ΕΕ. «Η ΕΕ πρέπει το ταχύτερο να απαλλαγεί από τη στρατηγική τύφλωση στην οποία έχει υποπέσει και να μην επιτρέπει να την χρησιμοποιούν σαν πολιορκητικό κριό στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, να πιέσει για ισχυρές κυρώσεις κατά την Τουρκίας ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα