Τζαμί πλέον το μνημείο - σύμβολο της Αγίας Σοφιάς με σόου Ερτογάν

Τζαμί πλέον το μνημείο - σύμβολο της Αγίας  Σοφιάς με σόου Ερτογάν

Ως τζαμί χρησιμοποιείται πλέον το μνημείο - σύμβολο της Αγίας Σοφίας, και είναι σε εξέλιξη στους χώρους του ναού η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο ποίος εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να στήσει επικοινωνιακή φιέστα.

 Η Αγιά Σοφιά είναι πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, είπε ο Ερντογάν. Μετά την προσευχή πήγε στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. 

 Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε στην Αγία Σοφία από τις πρώτες πρωινές ώρες, παρότι οι πόρτες θα άνοιγαν στις 10.

Η είσοδος των προσκυνητών- που είχαν κληθεί να φορούν μάσκα και να έχουν το δικό τους χαλάκι προσευχής, για λόγους υγιεινής και προστασίας - έγινε από πέντε ανοιχτούς χώρους και έπειτα από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Μέσα στον ναό, στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί χαλιά στο δάπεδο ενώ τα περίφημα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας έχουν καλυφθεί με σκούρα υφάσματα με αραβικές προσευχές.
Η άφιξη Ερντογάν

Οι επίσημοι- έχουν προκληθεί μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο- άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 12 και στη συνέχεια έφτασε, φορώντας μάσκα και ο ίδιος, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ.

Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής, ο Ερντογάν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό.

Μόνο με ειδική άδεια

Όσοι θέλουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, στα πλαίσια των μέτρων για αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Μάλιστα, τα σημεία προσευχής έχουν διαχωριστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους τέσσερα πράγματα όταν θα έρθουν: μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

Ξεκινά σε λίγη ώρα, η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Αγία Σοφία, όπου πριν λίγα λεπτά έφτασε ο Ταγιπ Ερντογάν

Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξω απ’ την Αγιά Σοφιά με το πρώτο φως της μέρας. Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγιά Σοφιά από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από τον ιστορικό χωρο και κατευθύνουν τον κόσμο.

Έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο για την Αγιά Σοφιά. Κοσμοσυρροή από τα ξημερώματα

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η έλευση της εικόνας της Οσίας Πελαγίας στην ...

Η Αγία Σοφία σήμερα γίνεται τζαμί μετά από 86 χρόνια – Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Δείτε Live:

12:11 Ξεκίνησε η μουσουλμανική προσευχή από τον ιμάμη

12:06 Μόλις κατέφθασε στην Αγία Σοφία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορώντας μάσκα.

12:05 Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας έχουν κλείσει για όσους επιτρεπόταν να μπουν μέσα. Πλήθος κόσμου εκτός.

11:59 Βαρύ το κλίμα στους Ναούς της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν να ηχούν πένθιμα οι καμπάνες, έως τις 12:30.

11:40 Πιστοί έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνονται έξω από την Αγία Σοφία

Την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, μετά τις εργασίες μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί - όπως προκλητικά δήλωσε - το παιδικό του όνειρο. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αρκετές θα είναι οι απουσίες στο σόου που θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Το πρόγραμμα

    Η είσοδος για τους προσκεκλημένους πιστούς μέσα στην Αγία Σοφία θα ξεκινήσει από τις 10.00 το πρωί. Θα γίνεται από 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου.
    Από τις 20:00 της Πέμπτης η κυκλοφορία γύρω από την Αγία Σοφία έχει διακοπεί.
    Στον προαύλιο χώρο έχουν ετοιμαστεί χώροι προσευχής ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες.
    Η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το πρωί του Σαββάτου για προσευχή.

Επίσης, ο Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι 101 ασθενοφόρα θα βρίσκονται επί ποδός μαζί με ένα ελικόπτερο-ασθενοφόρο. Ακόμη, ο πρόεδρος της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε πως θα διορίσει τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες. Ο ένας εκ των τριών ιμάμηδων είναι γνωστός καθηγητής Θεολογίας.

Το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει, ας θυμηθούμε μερικές ιστορικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχετικά με την χρήση της Αγίας Σοφίας.

Ο υπέρλαμπρος αυτός βυζαντινός ναός άρχισε να λειτουργεί το 537 μ.Χ. Αποτελούσε για πολλούς αιώνες σύμβολο της δόξας και της δύναμης της βυζαντινής χριστιανοσύνης αλλά και στην συνέχεια, ένα παγκόσμιο μνημείο-σύμβολο όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών, ανεξαρτήτως δόγματος. Θυμίζουμε ότι όταν λειτούργησε, αποτελούσε την πρώτη, οικουμενικού χαρακτήρα, εκκλησία του Χριστιανισμού. Ως βυζαντινός χριστιανικός καθεδρικός ναός λειτούργησε αδιάλειπτα έως το 1204 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Να θυμίσουμε, επίσης, στο σημείο αυτό ότι τότε οι χριστιανοί εισβολείς όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τον ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά αφού εισέβαλλαν έφιπποι σε αυτόν σφάζοντας τους ικέτες που είχαν ζητήσει εκεί καταφύγιο, την λεηλάτησαν και την μετέτρεψαν σε στάβλο.

Η Αγία Σοφία συνέχισε την λειτουργία της ως ρωμαιοκαθολικός ναός μέχρι το 1261. Η αμφιλεγόμενη απόφαση των Σταυροφόρων να επιτεθούν στην σημαντικότερη χριστιανική πόλη κάνοντας κανονικό πλιάτσικο, έπληξε βαθύτατα τις σχέσεις Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σχέσεις που ουσιαστικά δεν έχουν αποκατασταθεί έως σήμερα. Η αναφορά αυτή γίνεται μόνο και μόνο για να κατανοηθεί -τουλάχιστον ιστορικά- η απαράδεκτα καθυστερημένη και προσβλητικά χλιαρή αντίδραση στα γεγονότα, τού κατά τα άλλα ευαίσθητου δικαιωματιστή Πάπα Φραγκίσκου. Μετά το 1261, ο ναός επανήλθε στην προτέρα κατάσταση και λειτούργησε έτσι έως και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Η τελευταία χριστιανική λειτουργία στην Αγία Σοφία τελείται στις 28 Μαΐου του 1453.

Έκτοτε και για πολλούς αιώνες, η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως τέμενος μέχρι το 1934 που ο Κεμάλ Ατατούρκ την μετέτρεψε σε Μουσείο στο πλαίσιο του (ματαιόπονου) σχεδίου του να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος.

Μια ακόμα σημαντική ημερομηνία στη ιστορία αυτού του εμβληματικού ναού της Χριστιανοσύνης είναι το 1985 όταν ο ναός συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.

Σήμερα, 24η Ιουλίου, η Αγία Σοφία μετατρέπεται εκ νέου σε μουσουλμανικό τέμενος από έναν γελοίο μεγαλομανή ανατολίτη δικτατορίσκο, τον Ταγίπ Ερντογάν, που χρησιμοποιεί τον τεράστιο ιστορικό συμβολισμό του Ναού για ευτελείς λόγους. Πρόκειται για μια βαθύτατα παρακμιακή στιγμή στην ιστορία της γείτονος. Σε ότι μας αφορά ιστορικά, η σημερινή πράξη του θλιβερού Τούρκου τύραννου πλήττει κυρίως την χώρα του καθώς επιβεβαιώνει την πολιτισμική κυριαρχία του ελληνισμού στον κατακτημένο ιστορικό του χώρο. Ελλείψει ιστορικών αναφορών και μνημείων του λαού του, χρησιμοποιεί ένα κόσμημα του βυζαντινού ελληνισμού μέσα από μια πράξη βεβήλωσης ενός ναού, η ιστορία του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις θρησκείες και στους λαούς μέσα από τις πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες πτυχές της διπλωματίας, της πολιτικής και της διαμόρφωσης του πολυπολιτισμικού χάρτη. Προφανώς, ο συμβολισμός της Αγίας Σοφίας είναι υπέρτερος από το απειροελάχιστο μέγεθος ενός γελοίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα