Προκλήσεις σε τρία μέτωπα από την Τουρκία - Έτοιμη για oλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Προκλήσεις σε τρία μέτωπα από την Τουρκία - Έτοιμη για oλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Σε τρία μέτωπα αναπτύσσει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα την στρατηγική των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα. Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, Έβρος και Αιγαίο συνθέτουν την βεντάλια των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας. Η Αθήνα τονίζει σε όλους τους τόνους πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με οποιοδήποτε τρόπο. Παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου να μην το αποκλείουν στρατιωτικοί αναλυτές. Μετά τον επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Αλέξανδρο Διακόπουλο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παγιωτόπουλος μιλώντας στο Star δεν απέκλεισε την στρατιωτική εμπλοκή με την Άγκυρα.

"Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!".

Σε επιφυλακή σε Έβρο και Αιγαίο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο, έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο δεύτερο μεταναστευτικό κύμα. Οι ασκήσεις που γίνονται στην περιοχή είναι συνεχείς ενώ στα ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκεται και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η κινητικότητα προσφύγων προς τις Αδριανούπολη που μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς μεμονωμένες ομάδες επιχείρησαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος αλλά εμποδίστηκαν από τους συνοριοφύλακες.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες ανεβάζουν τον βαθμό ετοιμότητας τόσο στον Έβρο όσο και το Αιγαίο καθώς δεν αποκλείεται οι διακινητές με την βοήθεια της Άγκυρας να επιχειρήσουν να περάσουν χώρα μας. Τα τελευταία 24ωρα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και στα θαλάσσια σύνορα με την Frontex και το λιμενικό να πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται τουρκική ακταιωρός να συνοδεύει λέμβο με αλλοδαπούς στο Ανατολικό Αιγαίο, με στόχο να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

"Προστατεύουμε στον ύψιστο βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Έχουμε αυξήσει το προσωπικό αλλά και τις περιπολίες στο Αιγαίο και εφησυχάζουμε ούτε λεπτό" δήλωσε στον Alpha ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η χώρα μας διαθέτει πλέον όλα τα απαραίτητα μέσα και εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, έστειλαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας), με την υιοθέτηση της κοινής τους δήλωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ερντογάν – Σάρατζ ετοιμάζονται για γεωτρήσεις

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ μετά από συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα τόνισαν πως θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. "Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τους διμερείς δεσμούς μας σε πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα