Οι πλατείες και το μίνι καλοκαίρι βάζουν σε κίνδυνο την επιστροφή στην κανονικότητα

Τα σημάδια χαλάρωσης που δείχνουν να υπάρχουν στην κοινωνία μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους. Οι συνωστισμοί που παρατηρούνται σε αρκετές πλατείες της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας είναι πολύ πιθανό να τινάξουν την προσπάθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα στον αέρα.

Παράλληλα η άνοδος η άνοδος της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει από σήμερα και θα κορυφωθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 35 βαθμούς, προσθέτει έναν ακόμη "πονοκέφαλο" καθώς το Σαββατοκύριακο ο συνωστισμός αναμένεται να μεταφερθεί στις παραλίες.

Οι εκκλήσεις από την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις είναι συνεχείς. Μία ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς της νόσου μπορεί να είναι καταστροφική για την χώρα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή την ευθύνη την έχουν οι δήμοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως συνέβη στην Αγία Παρασκευή, ή να ζητήσουν την συνδρομή της κυβέρνησης.

"Ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα ακολουθεί τα μέτρα, όπως έκανε μέχρι σήμερα. Και ότι η μικρή μειοψηφία θα απομονώνεται τελικά, γιατί προκαλεί καθυστέρηση στην πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, με μια αντικοινωνική συμπεριφορά" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περιπολίες στις παραλίες

Οι αστυνομικές περιπολίες αναμένεται να μεταφερθούν τα επόμενα 24ωρα από τις πλατείες στις παραλίες και κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα. Οι οργανωμένες παραλίες δεν έχουν ανοίξει ακόμα και αυτό αυξάνει τον φόβο του συνωστισμού καθώς ο έλεγχος θα είναι ακόμα δυσκολότερος. Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι πως η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να μειώσει την μετάδοση της νόσου για αυτό συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και στις παραλίες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να είναι ισχυρές στο παραλιακό μέτωπο και θα προσπαθούν κάνοντας συστάσεις από τα μεγάφωνα να διαλύσουν - όπου υπάρξουν - μεγάλες συναθροίσεις.

Νέα προειδοποίηση Χαρδαλιά για τις πλατείες: Δεν είναι αντίσταση, ούτε μαγκιά - Βάζετε σε κίνδυνο τους δικούς σας ανθρώπους

"Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της Αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής κοινωνικής και ατομικής ευθύνης. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών, με εκατόμβες νεκρών, είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε. Και το ότι δεν τις ζήσαμε, οφείλεται καθαρά στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες, και είχαμε αποτελέσματα που έχουν κάνει την χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέσα στην εβδομάδα τα πρώτα αποτελέσματα

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από την πορεία του κορονοϊού από την στιγμή που η χώρα άρχισε σταδιακά να βγαίνει από την καραντίνα. Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και εκείνα που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αποφασίσει αν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα πολυκαταστήματα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου που έχει αρχικά προγραμματιστεί.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ωστόσο όλα θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες όσον αφορά την τήρηση των μέτρων.

"Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορονοϊός είναι αντίπαλος και, όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν παίζει, ούτε αντιμετωπίζεται με την Αστυνομία. Η Αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορονοϊό. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, τη ζωή των φίλων τους, τη ζωή της οικογένειας τους" υποστήριξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα