Μητσοτάκης: Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο

Μητσοτάκης: Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο

Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο. Και γνωρίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση από μία συνθήκη σαφέστατα υποδεέστερη άλλων χωρών ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο και τη διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος, το απόγευμα της Παρασκευής..

«Παρότι έχουμε καταφέρει και έχουμε προσθέσει κρεβάτια εντατικής με μεγάλη ταχύτητα, εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε του ευρωπαϊκού μέσου όρου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι θα χρειαστεί να προστεθούν 500 νέα κρεβάτια, πέρα απ΄όσα έχουν προστεθεί έως σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε τους τροπους και τους τομείς αξιοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που θα διαθέσει πολύ σημαντικούς πόρους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως κυρία προτεραιότητα της κυβέρνησης την αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να αποκτήσουν έναν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή και στην ανάγκη κατάρτισης των νοσηλευτών που θα εργάζονται αποκλειστικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επισήμνε ακόμη τη διάσταση που αφορά την έρευνα και τη χρηματοδότηση ενδεχομένως ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος για ελέγχους και ιχνηλάτηση των ιών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναγνωριστεί με πολλούς τρόπους το έργο όλων των "μαχητών πρώτης γραμμής" και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση φρόντισε για την καταβολή έκτακτου Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως «επειδή υπήρξε μία, θα έλεγα, ασυνήθιστη για τα δεδομένα της χώρας συμμόρφωση και αίσθηση εθνικής αποστολής, τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο» και τόνισε: «Αυτό, όμως, αυξάνει τις υποχρεώσεις να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση».

Ανεφερε πως η κυβέρνηση απάλλαξε από ΦΠΑ τις δωρεές σημειώνοντας πως «είναι μια σημαντική δυνατότητα η οποία δίνεται πια στα ιδρύματα, ώστε ουσιαστικά να αυξήσουν τις προσφορές τους για κοινωφελείς σκοπούς».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα