Ο Ερντογάν ψάχνει αφορμή για θερμό επεισόδιο - Προβληματισμός στην Αθήνα

Ο Ερντογάν ψάχνει αφορμή για θερμό επεισόδιο - Προβληματισμός στην Αθήνα

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την άκαρπη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε και μάλιστα με τριπλό προκλητικό χτύπημα εναντίον της Ελλάδας μέσα σε μία ημέρα.

Η επίθεση της τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος του λιμενικού, οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν που παρομοίασε την χώρα μας με τους Ναζί, αλλά και η υπέρπτηση των τουρκικών μαχητικών στον Έβρο, μαζί με τα όσα εξακολουθούν να διαδραματίζονται στα σύνορα, προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση που βλέπει την Άγκυρα να κλιμακώνει τις προκλήσεις.

Η Αθήνα απάντησε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, ενώ κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών.

"Εμείς διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι, δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό" δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Star. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως όσο ο Ταγίπ Ερντογάν με τις εκβιαστικές του τακτικές δεν παίρνει όσα ζητάει από τις Βρυξέλλες τόσο θα τραβάει το σχοινί της προκλητικότητας με την χώρα μας, αφήνοντας τους μετανάστες, που ο ίδιος έστειλε, στον Έβρο.

Ολονύχτιες επιθέσεις στον Έβρο

Νέα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ στην περιοχή του Έβρου με ομάδες μεταναστών να πετούν δεκάδες βόμβες μολότοφ κατά των ελληνικών δυνάμεων. Ο νέος γύρος των επιθέσεων ξεκίνησε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει φράχτης αλλά στενά περάσματα στην συνέχεια επεκτάθηκε κατά μήκος των συνόρων. Η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί για 12η μέρα να είναι εκρηκτική.

Μετανάστες με την στήριξη των τουρκικών δυνάμεων ανάβουν φωτιές και πετούν δακρυγόνα προς τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιώτες που έχουν σφραγίσει τα σύνορα.

"Λέμε σε όλους ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να μπουν από το παράθυρο. Υπάρχει πόρτα και όποιος δικαιούνται προστασίας μπορεί να τη χτυπήσει και να τύχει της προστασίας που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν θα μπει, όμως, από το παράθυρο" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στήριξη από τις Βρυξέλλες

Η επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν μπορεί να αναβλήθηκε λόγω του Κορονοϊού, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει τακτική επικοινωνία μαζί της τόσο για τα θέματα της νόσου όσο και για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Οι Βρυξέλλες στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και δεν δείχνουν να ενδίδουν στους εκβιασμούς Ερντογάν. Άλλωστε η ηγεσία της Ε.Ε. που συναντήθηκε την Δευτέρα με τον Τούρκο Πρόεδρο είχε καλέσει την Άγκυρα να αποσύρει τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα κάτι το οποίο δεν έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν.

"Δεν διάβασε καλά την Ευρώπη στην προσπάθειά του. Πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό. Δεν λειτουργεί έτσι. Πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει διαβάσει λάθος τα πράγματα" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αν και στην Σύνοδο Κορυφής που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω Κορονοϊού, θα κυριαρχήσει το ζήτημα της νόσου και τα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν, δεν αποκλείεται να συζητηθούν οι προκλήσεις της Άγκυρας στο μεταναστευτικό.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα