Μεταναστευτικό: Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο, ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Μεταναστευτικό: Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο, ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Δύο ιδιαιτέρως κρίσιμες συζητήσεις πραγματοποιούνται σήμερα για το μεταναστευτικό, την ώρα που μαίνονται στον Έβρο οι επιθέσεις μεταναστών και τούρκων εναντίον των ελληνικών δυνάμεων που κρατούν κλειστά τα σύνορα στις Καστανιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο όπου στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ θα έχει στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συναντηθεί με την ηγεσία της Ε.Ε.

Οι συνεχείς προκλήσεις και ο εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν που άνοιξε τα σύνορα σε χιλιάδες μετανάστες σπρώχνοντάς τους προς την Ελλάδα έχει πυροδοτήσει την έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός "σφράγισε" τα σύνορα στον Έβρο, απάντησε στην διασπορά ψευδών ειδήσεων από την πλευρά της Άγκυρας και διεθνοποίησε άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την ηγεσία της Ε.Ε στην χώρα μας για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.

Κομβικός ο ρόλος της Μέρκελ

Το Βερολίνο από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις. Ακολουθώντας τον ρόλο του "Πόντου Πιλάτου" στήριξε μεν την Ελλάδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταδίκασε τις παράνομες και εκβιαστικές πρακτικές της Άγκυρας που αθέτησε την συμφωνία με την Ε.Ε.

"Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη" είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την θετική στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συνομιλεί τακτικά.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ιδιαιτέρως κομβική την σημερινή συνάντηση. Ο πρωθυπουργός με συγκεκριμένα επιχειρήματα θα τονίσει στην Γερμανίδα Καγκελάριο πως η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και ευρωπαϊκά, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη καθώς η Τουρκία κινείται ως ο επίσημος διακινητής στο μεταναστευτικό.

Παράλληλα αναμένεται να σημειώσει πως όσο ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί αυτή την εκβιαστική τακτική και οι χώρες της Ε.Ε αρνούνται να μοιραστούν το μεταναστευτικό ζήτημα, τα χερσαία σύνορα της χώρας θα παραμένουν κλειστά.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με την κατασκευή κλειστών κέντρων. Δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου προκειμένου η Ε.Ε να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το επίμαχο ζήτημα.

Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Από την στιγμή που η ηγεσία της Ε.Ε βρέθηκε στον Έβρο και είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, έχει αλλάξει την στάση της απέναντι στην Άγκυρα. Η άφιξη του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες δεν γίνεται με του ποιο θετικούς οιωνούς μετά και τις βολές που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ε.Ε την οποία κατηγόρησε πως καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή στήριξε τις ελληνικές θέσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την "μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία", ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, ένας εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για μεγαλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση των εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. "Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά...Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα" τόνισε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη δείχνοντας πως όλα όσα κάνει έχουν στόχο την αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα