Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα αλλά "φοβάται" τον Ερντογάν - Εξετάζει νέα χρηματοδότηση

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου τόσο για την σύσσωμη παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο όσο και για τα όσα ειπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις. Οι πρώτες ξεκάθαρες αποστάσεις των Βρυξελλών από τις εκβιαστικές ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν που δρα ως διακινητής μεταναστών, το γεγονός πως όλοι τόνισαν πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, αλλά και τα πρώτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, είναι ορισμένα από τα σημεία που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό πως η Ε.Ε. λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε βίντεο που αναρτήθηκε στο επίσημο λογαριασμό στο twitter αναφέρει μεταξύ άλλων "Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας να το διαχειριστεί. Είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά. Και θα το αντιμετωπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο, με ταχύτητα, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα".

Οι συνεχείς επικοινωνίες που είχε όλο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και με αξιωματούχους της Κομισιόν, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως έπιασαν τόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την στρατηγική που ακολούθησε κατάφερε να τους φέρει στο ελληνικά σύνορα για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι από κοντά τις ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις που επικρατούν, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλουν η αστυνομία και ο στρατός για να κρατήσουν εκτός ελληνικών συνόρων τους χιλιάδες μετανάστες.

Τώρα οι Βρυξέλλες γνωρίζουν

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πλέον γνωρίζουν τις ακριβώς συμβαίνει στον Έβρο αλλά και στα νησιά τα τελευταία 24ωρα μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα κατά την επίσκεψη τους στο φυλάκιο 1 στην περιοχή της Ορεστιάδας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί προβάλλοντας βίντεο που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σπρώχνει με κάθε μέσο τους μετανάστες προς την χώρα μας.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στην ηγεσία της Ε.Ε τα τουρκικά δακρυγόνα που πετούσε ομάδα μεταναστών εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Πλέον οι Βρυξέλλες γνωρίζουν και εκείνο που αναμένει η κυβέρνηση είναι τις επόμενες κινήσεις από την πλευρά της Κομισιόν που καλείται να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και ως προς τη θωράκιση των συνόρων με την αρωγή της FRONTEX. Συγκεκριμένα, η FRONTEX θα παράσχει στη χώρα μας ομάδα ταχείας παρέμβασης, 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες ενώ η Κομισιόν θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, τα 350 εκ των οποίων είναι διαθέσιμα για άμεση εκταμίευση.

Reuters: Σκέψεις για νέα χρηματοδότηση στον Ερντογάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, σε συνάντηση που έγινε αυτή την εβδομάδα μεταξύ πρεσβευτών της ΕΕ, υπήρξε έκρηξη οργής για την απόπειρα του τούρκου Προέδρου να εκβιάσει την κοινότητα επιτρέποντας σε μετανάστες να εισβάλουν μαζικά στην Ελλάδα. Ωστόσο υπήρξαν χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία, Γαλλία και η Γερμανία που πρότειναν νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Τουρκία με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Την ίδια στιγμή, όσο λογικό είναι για την ΕΕ να συνεχίζει να υποστηρίζει τους Τούρκους πρόσφυγες στη Συρία, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη δημιουργήσει την εντύπωση ότι υποκύπτει στον εκβιασμό, είπε ένας από τους διπλωμάτες, σύμφωνα με τις πηγές.

"Είναι τόσο ανέντιμο εκ μέρους του Ερντογάν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκβιαζόμαστε οπότε η όποια νέα χρηματοδότηση δεν πρέπει να έλθει πολύ σύντομα. Αλλά στο τέλος ίσως αναγκαστούμε να πληρώσουμε. Τι άλλο να κάνουμε;", είπε ένας ακόμη διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters.

Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα

Σειρά επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας στις 11:30 θα δει τον Άγγελο Συρίγο (ΝΔ) στις 12:00 θα συναντηθεί τον Γεώργιος Μαρίνος (ΚΚΕ), στις 13:00 θα ενημερώσει τον Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση) στις 14:00 θα ακολουθήσει το ραντεβού με Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ) και στις 19:15 θα συναντηθεί την Σοφία Σακοράφα (Μέρα25).

Θα ενημερώσει, επίσης, τηλεφωνικά τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ) λόγω απουσίας του τελευταίου στο εξωτερικό. Στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Συλλούρη.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα