O κύβος ερρίφθη: Στην προανακριτική ο Σαράφης - Το παρασκήνιο της εμφάνισης του

O κύβος ερρίφθη: Στην προανακριτική ο Σαράφης - Το παρασκήνιο της εμφάνισης του

Μόλις ο Άρειος Πάγος απεφάνθη στο αίτημα της Προανακριτικής για πλήρη προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» για να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ, άνοιξε ως δια μαγείας ο δρόμος…

Επικοινωνώντας με τη ΓΑΔΑ, ο «άφαντος» προστατευόμενος μάρτυρας εκδήλωσε ενδιαφέρον να παρουσιαστεί για να καταθέσει, βάζοντας ο ίδιος τα δικά του αιτήματα. Να διασφαλιστεί η απόλυτη μυστικότητα και προστασία της ταυτότητά του.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε τρία 24ωρα μετά το ένταλμα που εκδόθηκε για τη βίαιη προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ και δήλωσε διαθέσιμος να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή υπό όρους. Η κατάθεσή του ορίστηκε για τη Δευτέρα στις 16:00 το μεσημέρι.

Νωρίτερα ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε υποστηρίξει, στις δύο φορές που επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. ότι «ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της προκαταρκτικής δεν ήταν από απείθεια, αλλά επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ταυτότητας του».

Τώρα, δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να καταθέσει αν η εξέταση γίνει με οπτικοακουστικά μέσα.

Ο ίδιος προφανώς βασίστηκε στο «πράσινο φως» που άναψε ο Άρειος Πάγος για να μην αποκαλυφθούν τα πρόσωπά τους και να μην βγούνε οι κουκούλες. Επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και ζήτησε η εξέταση να γίνει με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης και με αλλοιωμένη φωνή.

Ο αστυνομικός του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων παρείχε στον Μάξιμο Σαράφη διαβεβαιώσεις:

«Τον διαβεβαίωσα ότι η υπηρεσία μας ως αρμόδια για τα μέτρα προστασίας του ίδιου, όπως αυτά ορίστηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Ταυτόχρονα, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ενημερώθηκε. Ωστόσο, οι βουλευτές της ΝΔ επιμένουν ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να εξεταστούν με φυσική παρουσία.

Ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «η Προανακριτική δεν διαπραγματεύεται τον τρόπο κατάθεσης. Εμείς λέμε όπως εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη».

Αντίθετα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατήγγειλε και τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι φοβούνται από τις αποκαλύψεις του μάρτυρα.

«Σφήνα» ωστόσο μπήκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, που σημείωσε -σε αντιδιαστολή με τους δύο προηγούμενους βουλευτές- ότι το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας είναι σε απόλυτο συντονισμό με την κ. Τουλουπάκη.

Ο Άρειος Πάγος έστειλε την του εισαγγελέα στη Βουλή, λέγοντας ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να ρωτηθούν για τον τρόπο εξέτασής τους και να συμφωνήσουν.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν, προκειμένου να μειώσουν την ένταση, ότι «δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως «η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη».

Όλα αυτά έγιναν αφού χρειάστηκαν 10 ημέρες και ένα συνεχές «πινγκ πονγκ» ευθυνών για το πώς πρέπει να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Επίσης, οκτώ επιστολές ανάμεσα σε Προανακριτική, Αστυνομία και Άρειο Πάγο και δύο επισκέψεις στην εισαγγελία και δυο εντάλματα βίαιης προσαγωγής των «Κελέση» και «Σαράφη».

Την εκτέλεση του εντάλματος είχε ζητήσει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «Εφόσον απεφάνθη η Δικαιοσύνη ότι το ένταλμα είναι νόμιμο, τώρα το μόνο που μένει είναι η Αστυνομία να το εκτελέσει».

Άμεση ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και ανέφερε με ανακοίνωσή της πως «όταν η Ελληνική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη ζητούν να τηρηθεί η νομιμότητα και δυσαρεστούν τον δικαστικά ελεγχόμενο κ. Γεωργιάδη, τόσο το χειρότερο για τη νομιμότητα».

Στο μεταξύ, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha υποστήριξε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι αξιόπιστοι γιατί, όπως τόνισε, από τη στιγμή που ήταν μάρτυρες και κατέθεσαν στο FBI, δεν ξέρει κατά πόσο μπορούν να είναι ταυτόχρονα μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας αν υπάρχει οικονομικό όφελος.

Παπαγγελόπουλος: Κάποιοι απειλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα