Πώς φτάσαμε στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου - Όλο το παρασκήνιο

Πώς φτάσαμε στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου - Όλο το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός με την απόφαση του να προτείνει την πρόεδρο του ΣτΕ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα κατάφερε να αιφνιδιάσει ευχάριστα τους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ και να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν μόλις άρχισαν τα σενάρια για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες πέτυχαν να ξεγελάσουν τους δημοσιογράφους αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που πόνταραν στην επιλογή πολιτικού προσώπου.

Ο λόγος της επίσπευσης 

Με την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το προεδρικό μέγαρο, όπου είχε ολοκληρωθεί η ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου, άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες περί ανακοίνωσης του ονόματος από τον πρωθυπουργό. Η ακύρωση της σύσκεψης που είχε προγραμματιστεί για μια δωρεά του ιδρύματος Ωνάση, φούντωσε τα σενάρια και όλα έδειχναν ότι ήταν θέμα ωρών για το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση το ζήτημα του υποψηφίου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δεν επιθυμούσε να μετατραπεί σε μια πλειοδοσία ονομάτων που θα έπληττε τον ίδιο τον θεσμό, αλλά και δεν ήταν και σωστό απέναντι στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός έβλεπε πως το θέμα αυτό είχε αρχίσει να μονοπωλεί και την επικαιρότητα όπως και τις συζητήσεις των υπουργών και των βουλευτών του κόμματος που προσπαθούσαν να μαντέψουν τον «εκλεκτό» ή την «εκλεκτή» του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το τηλεφώνημα στην Σακελλαροπούλου

«Ο πρωθυπουργός θα έχει κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί ακυρώθηκε η απογευματινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Κανείς όμως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν περίμενε πως αυτό το τηλεφώνημα θα αφορούσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την απόφαση του πρωθυπουργού να την προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.  

Η πρόεδρος του ΣτΕ ήταν μια εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος γνωρίζει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εξέφρασε την θετική του άποψη για το πρόσωπο της ανωτάτου δικαστικού η οποία θα αποτελούσε μια ενωτική και υπερκομματική υποψηφιότητα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να την βολιδοσκοπήσει προκειμένου να πληροφορηθεί τις προθέσεις της. 

Ο Μητσοτάκης ήθελε γυναίκα για ΠτΔ

Ήταν γνωστό πως ο πρωθυπουργός επιθυμούσε επί των ημερών του στη διακυβέρνηση της χώρα να προταθεί για πρώτη φορά γυναίκα για την προεδρία της Δημοκρατίας. Στην συνέχεια και λόγω της κρίσης με την Τουρκία αμφιταλαντεύτηκε καθώς δέχθηκε εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες να επιλέξει ένα πολιτικό πρόσωπο για τo ύπατο αξίωμα.

Από εκείνη την στιγμής και μετά άρχισαν να φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία διάφορα ονόματα με στόχο να «καούν» αλλά και να στραφεί η όλη συζήτηση μακριά από το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Στις 18:40 το τηλεφώνημα στον Παυλόπουλο  

Στην σύντομη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή την ορκωμοσία της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Μετανάστευσης που επανασυστήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Το κλίμα μεταξύ των δύο αντρών ήταν αμήχανο και τυπικό όπως και οι λίγες κουβέντες που αντάλλαξαν στο περιθώριο της ορκωμοσίας. 

Λίγο πριν αναχωρήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για τα βραβεία Μπότση και ενώ είχε γίνει γνωστό πως στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε την πρόταση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήρε τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία κράτησε ελάχιστα λεπτά. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για το έργο που πρόσφερε κατά την διάρκεια της θητείας του και του ανακοίνωσε την απόφαση του να προτείνει την πρόεδρο του ΣτΕ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.  

Ο Παυλόπουλος ζήτησε να αλλάξει το πρωτόκολλο 

Οι εξελίξεις και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό είχαν σαν αποτέλεσμα ο Προκόπης Παυλόπουλος να καθυστερήσει την άφιξη του στην εκδήλωση του ιδρύματος Μπότση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η προεδρία ζήτησε από τους υπεύθυνους να αλλάξει το πρωτόκολλο που θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάθεται μόνος του μπροστά σε μια ξεχωριστή θέση και ζήτησε να κάτσει στην πρώτη σειρά μαζί με τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους τα μέλη του ιδρύματος.

Ήταν η πρώτη κίνηση του Προκόπη Παυλόπουλου την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με διάγγελμα την πρόταση τους για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παράλληλα και παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο και αναχώρησε για το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Δουβλίνο. 

thetoc

 

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα