Ποια πρόσωπα φιγουράρουν στη λίστα Μητσοτάκη με τους υποψήφιους Προέδρους Δημοκρατίας και ποια έχουν καεί

Ποια πρόσωπα φιγουράρουν στη λίστα Μητσοτάκη με τους υποψήφιους Προέδρους Δημοκρατίας και ποια έχουν καεί

Μόνο σε στοιχηματικές εταιρείες δεν έχει μπει ακόμη το όνομα του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο θώκο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από τον Ιούλιο που ορκίστηκε πρωθυπουργός ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι και σήμερα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα του επόμενου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Η ονοματολογία έχει φουντώσει για τα καλά, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αν και έχει μια σειρά προσωπικοτήτων κατά νου, δεν έχει κατασταλάξει ακόμη στο ιδανικότερο.

Αυτό θα το πράξει κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων χριστουγεννιάτικων διακοπών του όπως άλλωστε είχε εκμυστηρευτεί στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 11 Οκτωβρίου με αφορμή τότε την πολιτική συναίνεση που επεδίωξε η Νέα Δημοκρατία στο νομοσχέδιο που παρείχε δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση του ονόματος θα γίνει από τον κ. Μητσοτάκη αρχές με μέσα του επόμενου μήνα και σίγουρα μετά την επιστροφή του από τον Λευκό Οίκο όπου θα συναντήσει στις 7 Ιανουαρίου τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά βεβαιότητας μπορούσε να πούμε επίσης ότι δεν πρόκειται η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να συνδεθεί με οποιοδήποτε σενάριο διπλών εκλογών.

Η κυβέρνηση μπορεί μεν να σκέφτεται πολύ σοβαρά να στήσει δύο φορές κάλπες προκειμένου να εξουδετερώσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο καιρός δεν είναι ακόμη κατάλληλος για κάτι τέτοιο.

Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση που θα κάνει για τον πρώτο τη τάξει πολίτη της χώρας φιλοδοξεί να υπερβεί τα κομματικά στεγανά και να αποστάσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως είχε επισημάνει από το βήμα του Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» - αν και η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει μέχρι και σήμερα στην επανεκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, χωρίς να είναι διατεθειμένος να ομονοήσει με την κυβέρνηση σε οποιονδήποτε άλλον.

Σε ανάλογο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό πάντως έχει κινηθεί και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι αναζητείται άτομο «ευρύτερης αποδοχής που θα έχει απήχηση στην κοινωνία και τάσεις συσπείρωσης στα εθνικά θέματα».

Αυτό το τελευταίο αποκλείει μια σειρά από προσωπικότητες που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό. Μετά τη νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συνεχείς απειλές του προέδρου της γείτονος κ. Ταγίπ Ερντογάν αποκλείονται εν πολλοίς τα περισσότερα από τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Ο επόμενος Π.τ.Δ. θα πρέπει να μπορεί να ορθώσει ανάστημα όπως έκανα οι προκάτοχοί του, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως θα είναι και αυτός που θα κληθεί να ανταποκριθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Όσον αφορά την ονοματολογία τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι τον κ. Μητσοτάκη δελεάζει η ιδέα να βρεθεί ως ένοικος για τα επόμενα πέντε χρόνια στο μέγαρο της Ηρώδου Αττικού γυναίκα, αλλά δεν είναι και αναγκαία συνθήκη για το Μαξίμου όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί.

Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και το φύλο δεν θα είναι από τους βασικούς παράγοντες.

Ωστόσο εάν θέλαμε να εξετάσουμε τον εν λόγω παράγοντα, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα της Μαρίας Ευθυμίου, όπως είχε γράψει το newsbeast.gr πριν από δύο μήνες, η οποία είναι αδελφή του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου και μέλος του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που της αρέσει να μην περιορίζεται μονάχα στα αμφιθέατρα, αλλά και να βγαίνει εκτός ακαδημαϊκού χώρου, παραδίδοντας δωρεάν διαλέξεις ανά την Ελλάδα για ζητήματα της εγχώριας και της παγκόσμιας Ιστορίας.

Θυμίζουμε ότι τέλη Ιουλίου ο πρωθυπουργός την κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους σταθμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθυνόμενη σε ομάδα μαθητών λυκείου, με αφορμή την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Θετική είναι επίσης η άποψη για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που είναι ούτως ή άλλως η πρώτη γυναίκα που έχει καταλάβει από τον Οκτώβριο του 2018 το αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η πρώην υπουργός και Ελληνίδα Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άννα Διαμαντοπούλου είναι επίσης μια από τις περιπτώσεις που εξετάζονται καθώς προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα μπορούσε να δελεάσει και το Κίνημα Αλλαγής.

Ομοίως μια ευρύτερη πολιτική αποδοχή θα μπορούσε να είχε και η έτερη πάλαι ποτέ Επίτροπος της χώρας μας στην Κομισιόν, Μαρία Δαμανάκη που υπήρξε και πρόεδρος του Συνασπισμού από το 1991 έως το 1993.

Μια τέτοια επιλογή ίσως να έβαζε σε δεύτερες σκέψεις και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην επιμείνει στον κ. Παυλόπουλο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού που παραδέχονται πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τους έχει ανοιχτεί το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ακόμη.

Όσον αφορά τους άνδρες υποψηφίους, η λίστα κάθε τρεις και λίγο ανανεώνεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θεωρείται ιδανικός για την πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν είναι βέβαιο πως το επιθυμεί ο ίδιος αλλά ούτε κι ότι θα τον ήθελε ο κ. Μητσοτάκης που όπως και οι προκάτοχοί του θέλει στον θώκο της Προεδρίας να μην έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρό του (είναι ένας από τους λόγους που οι κυβερνήσεις επιλέγουν για Π.τ.Δ. συνήθως άτομα από τον ιδεολογικά αντίθετο πολιτικό χώρο).

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον Αντώνη Σαμαρά που άνθρωποι του περιβάλλοντός του διαρρέουν ότι θα επιθυμούσε μια τέτοιου είδους τιμητική αποστρατεία αν και οι σχέσεις τους με τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι πάντα ανέφελες.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στην ονοματολογία έχει ενταχθεί και το όνομα του μέχρι πρότινος Έλληνα Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου που έχει επιστρέψει μεν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα αλλά ακόμη αναζητεί ρόλο.

Την ίδια ώρα είναι ελάχιστες οι πιθανότητες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να προταθεί η επανεκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν τον είχε ψηφίσει ούτε πριν από περίπου πέντε χρόνια, αν και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε ταχθεί υπέρ του πρώην υπουργού.

Στο δημόσιο διάλογο έχουν ακουστεί ως υποψήφιοι επίσης οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σημίτης, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι και οι τρεις τους πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα τέτοιο αξίωμα. Είμαι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ.

Έχω όμως πει πολλές φορές ότι υπάρχει η ανάγκη συναίνεσης στο πρόσωπο του ΠτΔ και για αυτό πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη.

Και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι' αυτή την θέση, γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα» είχε δηλώνει χαρακτηριστικά πριν από μια εβδομάδα.

Θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι τα είπε όλα αυτά για να τους «κάψει» ως υποψηφίους, παρά γιατί το επιθυμεί να δει έναν απ' αυτούς να χρίζεται Π.τ.Δ. Άλλωστε τον κ. Βενιζέλο για παράδειγμα δεν τον έβαλε καν στην τιμητική πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές με αποτέλεσμα ο ίδιος να αποχωρήσει από το κόμμα.

Αυτό που επιχείρησε επί της ουσίας να κάνει η αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης ήταν να στείλει το μήνυμα και στους τρεις ότι είναι απόμαχοι της πολιτικής ζωής και έτσι εμμέσως να τους ακυρώσει ως πόλους που θα μπορούσαν τυχόν να την αμφισβητήσουν.

Αντιθέτως δεν θα είχε πρόβλημα εάν προτεινόταν για υποψήφιος ο τακτικός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος. Είχε άλλωστε ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις 17 Φεβρουαρίου 2015, με την στήριξη τότε του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Εσχάτως έχει επανέλθει στη συζήτηση επίσης για τη θέση του πολιτειακού άρχοντα ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος που πρόπερσι ήταν πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και παλαιότερα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως πρόεδρος της κυβέρνησης είχε διακομματική στήριξη αλλά επ' ουδενί δεν θα τον επιψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον τελευταίο καιρό διακινείται επίσης το όνομα του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τη δράση του άλλωστε έχει εξάρει πολλές φορές δημοσίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ανήκει κι αυτός στα μη πολιτικά πρόσωπα. Τέλος, όσον αφορά την γνωστή βυζαντινολόγο και ιστορικό Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, που ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967 αλλά και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην 700 χρόνων ιστορία του, η ηλικία της και μόνο καθίσταται απαγορευτικός παράγοντας αλλά και η ίδια δεν είναι βέβαιο ότι θα το επιθυμούσε.

Μέσα στον επόμενο μήνα που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, το πιθανότερο είναι να δούμε κι άλλες υποψηφιότητες να πέφτουν στο πολιτικό τραπέζι.

Γεώργιος Σαρρής

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα