Τι έγινε στην αερομαχία στο Αιγαίο που αποκάλυψε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας

Τι έγινε στην αερομαχία στο Αιγαίο που αποκάλυψε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας

Την ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, εξήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, βάλλοντας παράλληλα έναντι όσων «υποκύπτουν» στην προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί σε θέμα εξοπλισμών.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των Mirage 2000 είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι σε άμεση ετοιμότητα: Άλλωστε, την Τρίτη, όπως δήλωσε «σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Σύμφωνα με πληροφορίες σηκώθηκαν 38 ελληνικά μαχητικά. Τι ακριβώς όμως συνέβη πάνω από το Αιγαίο;

Σύμφωνα με το Hellas Journal απέναντι στα δεκαοκτώ F-16 και τα δυο F-4 της Τουρκίας, τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη απάντησαν με ένα σαφές μήνυμα αεροπορικής υπεροχής, που ήταν ο διπλός αριθμός μαχητικών απέναντι στις έκνομες εναέριες πράξεις της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας σημείωναν πως σε κάθε Τουρκικό μαχητικό υπήρχαν απέναντι δυο Ελληνικά, γεγονός που από μόνο του μαρτυρά ότι οι Έλληνες πιλότοι είχαν το προβάδισμα και το τακτικό πλεονέκτημα στον αέρα, με τους Τούρκους συναδέλφους τους να μην έχουν την «καλύτερη μέρα» της καριέρας τους.

Τα είκοσι συνολικά αεροσκάφη της Τουρκίας προσπάθησαν σε όλο το μήκος του Αιγαίου να μπαίνουν και να βγαίνουν στο FIR Αθηνών, προκαλώντας πολλές φορές τον «πόλεμο φθοράς», αλλά οι Ελληνικές απαντήσεις ήταν πάντα εκεί. Αρκετοί από τους σχηματισμούς συγκεντρώθηκαν γύρω από το Καστελόριζο που έγιναν οι συνολικά τέσσερις υπερπτήσεις στη Ρω.

Οι Τούρκοι είχαν δυο διαφορετικές ασκήσεις στην περιοχή οι οποίες αντί για ναυτικές, μετατράπηκαν κυρίως σε αεροπορικές. Και εκεί θέλησαν να φθείρουν περισσότερο τα Ελληνικά αεροσκάφη καθώς είναι η μεγαλύτερη απόσταση που πρέπει να καλύψουν για να φτάσουν δίπλα και πίσω από τα τουρκικά μαχητικά.

«Να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε»

Μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα, σε όλους τους κλάδους. Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη γείτονα, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα