Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: Διευρυμένη ατζέντα με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: Διευρυμένη ατζέντα με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο. Ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό της ατζέντας η οποία θα είναι διευρυμένη αλλά ένα από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι η προκλητικότητα της Άγκυρας με φόντο την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.  

Άλλωστε το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ στο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο των δύο επιστολών που έστειλε η Αθήνα στον ΟΗΕ τονίζοντας τους λόγους που το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι άκυρη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο Αμερικανός πρέσβης πριν από μερικές ημέρες δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για τις κινήσεις της Άγκυρας επισημαίνοντας πως τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως κάθε συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. 

Παρά τα θετικά λόγια του Ντόναλντ Τράμπ για την Τουρκία στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το State Department είχε χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή προκλητική την στάση της Τουρκίας εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία ότι η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις. 

Ο Τζέφρι Πάϊατ με ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε εξαιρετική την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τόνισε την σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο στην ανατολική μεσόγειο, ενώ παράλληλα σημείωσε την στήριξη της Ουάσιγκτον για την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Διευρυμένη ατζέντα με φόντο τα εθνικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τράμπ θα επιχειρήσει να τονίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο που έχει χώρα μας τόσο στο χώρο της Μεσογείου όσο και στα Βαλκάνια, αλλά και τις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να υπενθυμίσει στον Αμερικανό πρόεδρο της αγορά των S-400 από την Τουρκία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κίνηση της Άγκυρας στις σχέσεις με τις Η.Π.Α. Παράλληλα λίγο πριν από την σημαντική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, πέρασε από την βουλή, το ζήτημα της αναβάθμισης των F16 κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ποτέ δεν το προχώρησε και το υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ.  

Εκτός όμως από τα εθνικά ζητήματα στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι επενδύσεις και τα ενεργειακά δύο ζητήματα πάνω στα οποία ποντάρει ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη της οικονομίας. Άλλωστε αμερικανικές εταιρείες θα μετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και το Ιόνιο. Η συνεργασία αυτή η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως στην δραστηριοποίηση εταιρειών που έχουν σχέση με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες. Γι’ αυτό τον λόγο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να συνοδεύσουν στην Ουάσιγκτον αρκετοί υπουργοί προκειμένου να πάρουν μέρος στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους κάτι που ζήτησαν οι Η.Π.Α. γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Τράμπ για επενδύσεις στην χώρα μας. 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα