Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο - Τι θα του πει

Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο - Τι θα του πει

Συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δήλωσε ότι θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν, αποδεχόμενος όπως είπε, το χθεσινό σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λονδίνο, όπου το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων οι Μακρόν και Μέρκελ, ενώ θα υπάρχει και μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

 Όπως μετάδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ από την Κωνσταντινούπολη, σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι θα συζητήσει τα θέματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα του πει ότι η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Αναφερόμενος στο ελληνικό τελεσίγραφο προς τον Λίβυο πρέσβη, σημείωσε ακόμη ότι μπορεί ο πρέσβης να αποχωρήσει από τη χώρα νωρίτερα από τη λήξη του τελεσιγράφου και πρόσθεσε ότι η συμφωνία των δύο χωρών ισχύει. «Δεν μας επηρεάζουν οι προσπάθειες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου», πρόσθεσε. 

«Χθες έλαβα αίτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για μεταξύ μας συνάντηση», συνέχισε ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως «η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η νότια Κύπρος δουλεύουν μαζί, όμως αυτό δεν θα επηρεάσει τα βήματά μας με τη Λιβύη. Η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της. Γιατί έχουμε κάνει μία γραπτή συμφωνία με τη Λιβύη, έχουμε υπογράψει και τώρα θα έρθει στη Βουλή μας για να ψηφιστεί», κατέληξε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Γαλλίας και του προέδρου Μακρόν, απάντησε ότι η Τουρκία ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν τα συζητάει με κανέναν.

Η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου δεν αφήνει πολλά περιθώρια, όμως η Αθήνα δεν αποκλείει τον διάλογο καθώς αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την επίλυση των εντάσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Σήμερα στις 12.00 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές, στις 19.15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace, ενώ στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα να συζητήσει το θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια γεύματος που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στους ηγέτες των χωρών που ξοδεύουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Και αυτό μόλις έναν μήνα πριν την επίσημη επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον, στις 7 Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Αμερικανικής Προεδρίας, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου και «θα γιορτάσει τους ισχυρούς δεσμούς στην οικονομία, τον πολιτισμό και την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, ενός σημαντικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο εθνών για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα τονίσει τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με την τεχνολογία 5G, την αντιμετώπιση της κακοήθης επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου:

Στις 12.00 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές.

Στις 19.15 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace.

Στις 21.30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην

πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα