Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο. Η ώρα της αξιολόγησης για τους υπουργούς

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο. Η ώρα της αξιολόγησης για τους υπουργούς

Με βασικά θέματα το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και το κοινωνικό μέρισμα τρεις σημαντικούς τομείς πάνω στους οποίους δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση προκειμένου να σταλεί ένα ακόμη μήνυμα στους πολίτες πως η χώρα αλλάζει σελίδα και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις συνεδριάζει στις 11 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο η συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου θα είναι ουσιαστικά η τελευταία πριν από την πρώτη αξιολόγηση των υπουργών καθώς το πρώτο εξάμηνο που είχε θέσει αρχικά ως πρώτο στόχο ο πρωθυπουργός ολοκληρώνεται. 

Τα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να κριθούν για το έργο τους στους τομείς που τους έχουν ανατεθεί, στις αρχές του νέου χρόνου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι έτοιμος να μοιράσει «κίτρινες κάρτες» σε ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς. Πάντως η μέχρι στιγμής εικόνα που επικρατεί είναι ικανοποιητική καθώς μέχρι στιγμής όπως σημειώνουν από το Μαξίμου έχουν γίνει περισσότερα πράγματα απ’ ότι αρχικά είχαν σχεδιαστεί. Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν προβλέπονται, ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν διορθώσεις στις αρμοδιότητες, όπως συνέβη στο μεταναστευτικό με την τοποθέτηση του Αλκιβιάδη σε ρόλο συντονιστή.  

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το μέρισμα  

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο πιθανότατα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία πως το ποσοστό που θα μοιραστεί θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που μέχρι στιγμής έχει διαρρεύσει. Παράλληλα στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρυνθεί η κλίμακα που θα δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να το παραλάβουν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Φορολογικό και ασφαλιστικό 

Ο Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό που περιλαμβάνει νέες κλίμακες εισφορών για την εφάπαξ παροχή και για την επικουρική σύνταξη που θα ισχύσει από την 1-1-2020 για 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες περιλαμβάνει το τελικό πόρισμα του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση οι δικαιούχοι για να κτίσουν το ποσό του εφάπαξ που θα εισπράξουν κατά τη συνταξιοδότησή τους, καθώς και για τα αντίστοιχα ποσά που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει και το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη βουλή. Στόχος είναι να βρεθούν τρόποι για την περεταίρω ενίσχυση της μεσαίας τάξης η οποία ουσιαστικά πλήρωσε το «μάρμαρο» της υπερφορολόγησης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν ωφελείται ιδιαίτερα από τα νέα μέτρα. 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα και πριν τον προϋπολογισμό περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα παιδιά, νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων με αυξημένα ποσοστά επί του εισοδήματος, αλλά και κίνητρα για την αγορά ακινήτων, αλλαγές στη πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών και αυτόματη διαγραφή χρεών προς την εφορία. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα