Επικίνδυνες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό λίγο πριν ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Επικίνδυνες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο εορτασμό. Τα όσα συνέβησαν χθες στο οικονομικό Πανεπιστήμιο πυροδότησαν την σκληρή αντιπαράθεση των δύο κομμάτων ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί. Η ανάδειξη του ζητήματος της ασφάλειας σ’ ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας μπορεί επικοινωνιακά να βολεύει την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αλλάξουν την ατζέντα και αλληλοκατηγορούνται για ένα γνώριμο ζήτημα που θα συσπειρώσουν τις βάσεις των δύο κομμάτων, ωστόσο η κατάσταση στην ΑΣΣΟΕ λίγο έλειψε να ξεφύγει. 

Αποφασιστικότητα και ανησυχία στο Μαξίμου 

Στο Μαξίμου μπορεί να τονίζουν πως θέλουν «ανοιχτά, ασφαλή και ασφαλή πανεπιστήμια» και να ταυτίζει τους «μπαχαλάκιδες με τον ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο υπάρχει ανησυχία για υπάρξει κάποιο «ατύχημα» που θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ο προβληματισμός που επικρατεί επιβεβαιώθηκε την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο οικονομικό πανεπιστήμιο στο οποίο κατάφεραν να μπουν φοιτητές παρά την απόφαση της συγκλήτου που είχε αποφασίσει το κλείσιμο του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. 

Την στιγμή που όλα έδειχναν πως θα προσαχθούν όλοι οι νεαροί στη ΓΑΔΑ καθώς έξω από την ΑΣΣΟΕ είχε φτάσει μία κλούβα της αστυνομίας και ένα πούλμαν, τελικά μετά από πολιτική απόφαση που πιθανότατα υπήρξε, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν με τους φοιτητές να αποχωρούν από τον χώρο του οικονομικού πανεπιστημίου. Ωστόσο τα βίντεο που κυκλοφόρησαν με σκηνές βίας αστυνομικών απέναντι στους φοιτητές που ήταν έξω από το πανεπιστήμιο στην οδό Πατησίων, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. 

Επισκιάστηκε η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας  

Παράλληλα τα όσα διαδραματίστηκαν στο οικονομικό πανεπιστήμιο, επισκίασαν την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα και τις σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν με την ελληνική κυβέρνηση. Το Μαξίμου επικοινωνιακά ήθελε να αναδείξει τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κίνας και τα οποία αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό και οικονομικό ρόλο της χώρας μας επιβεβαιώνοντας τον νέο δρόμο που βαδίζουν πλέον οι ελληνοκινεζικές σχέσεις.  

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ 

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το συγκεκριμένο ζήτημα ευνοεί την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση. Με το που έγιναν γνωστά τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπήρξε μπαράζ δηλώσεων από στελέχη της αξιωματική αντιπολίτευσης αλλά και ανακοινώσεων από το κόμμα. Δύο βουλευτές ο Νίκος Φίλης αλλά και η Θεανώ Φωτίου έσπευσαν στην ΑΣΣΟΕ για να καταδικάσουν τα όσα συνέβησαν, αλλά οι φοιτητές που ήταν εκείνη την ώρα στο οικονομικό πανεπιστήμιο τους αποδοκίμασαν και τους ζήτησαν να φύγουν. Η συνέχεια δόθηκε στην βουλή με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιάννη Ραγκούση που μιλούσε για την αναθεώρηση του Συντάγματος να κάνει λόγο για αδικαιολόγητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών, ενώ στην συνέχεια έθεσε το ερώτημα: «Μήπως τελικά είναι ο κ. Μητσοτάκης αυτός που επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;». 

Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση αυτή την φορά σε παρέμβαση του στην επιτροπή της βουλής που συζητούσε το αθλητικό νομοσχέδιο. Στην Κουμουνδούρου αναμένεται το επόμενο διάστημα να κρατήσουν ψηλά στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα το επίμαχο ζήτημα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει ατζέντα προκειμένου να ξεφύγει από το μεταναστευτικό και την ακραία ρητορική που εκφράζουν ορισμένα από τα στελέχη της ΝΔ. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να εκτρέψει την προσοχή από το μείζον ζήτημα του προσφυγικού και διαμορφώνει ατζέντα νόμου και τάξης», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.  

thetoc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ