H υπόθεση Novartis και τα ανοικτά μέτωπα Μητσοτάκη - Τσίπρα

H υπόθεση Novartis και τα ανοικτά μέτωπα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Η ΔΕΘ έριξε αυλαία και ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ρίξει το βάρος του στην οικονομία και ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέψει στο 2012 και την τακτική του «σκληρού ροκ». Στο Μαξίμου επικρατεί το δίλημμα για το αν θα πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην πόλωση του πολιτικού κλίματος που θα επιχειρήσει η Κουμουνδούρου ή αν θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά το κυβερνητικό πρόγραμμα για το οποίο κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο ήδη από τους πρώτους μήνες τις νέας κυβέρνησης είναι ορατά πλέον τα σημεία που υπάρξει η σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με αποκορύφωμα βέβαια την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Η σύγκρουση για τη Novartis

Πρόκειται για μια υπόθεση πάνω στην οποία πόνταρε πολλά αρχικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στου πολιτικούς της αντιπάλους η οποία όμως γύρισε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο φάκελος της δικογραφίας που αναμένεται να φτάσει τις επόμενες μέρες στη βουλή, δεν θα αφορά κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αλλά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οι καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου που κατηγόρησαν τον πρώην πρωθυπουργό ως ηθικό αυτουργό της σκευωρίας, αλλά και του αντιεισαγγελέα Ιωάννης Αγγελής για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» ήταν εκείνες που σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε ο φάκελος να πάει στη βουλή αφού η διερεύνηση έπεσε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα. 

Τσίπρας: Είμαι εδώ  

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου σήκωσε το γάντι και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην σύσταση όποιας επιτροπής εκείνη επιθυμεί, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Στην Κουμουνδούρου αναμένεται να συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση καθώς γνωρίζουν ότι στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το αν θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες. «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση της Novartis είναι μία υπόθεση που αποτελεί διεθνές οικονομικό σκάνδαλο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «να μάθει ο λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της πρώτης του παρουσίας στην Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους πως η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα και πως έχει ως άμεσο στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας. Στην περίπτωση όμως που η υπόθεση της Novartisοδηγηθεί σε προανακριτική επιτροπή με τον πρώην πρωθυπουργό να κατηγορείται για ηθική αυτουργία και το πολιτικό κλίμα να μυρίζει μπαρούτι τότε το μήνυμα που θα θελήσει να εκπέμψει ο Κυριάκο Μητσοτάκης δεν θα είναι ιδιαιτέρως καθαρό. Από την άλλη όμως δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορετικός δρόμος από την στιγμή που ένα πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς στοχοποιήθηκε έντονα από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Οικονομία – πρωτογενή πλεονάσματα 

Ένα από τα ζητήματα που θα προκαλέσει την μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι άλλο από εκείνο της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με έμφαση στις επενδύσεις και την στήριξη της μεσαίας τάξης μέσω των φοροελαφρύνσεων και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γκρεμίσει όσα έχτισε η δική του κυβέρνηση. 

Η Κουμουνδούρου επιμένει να τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τρώει από τα έτοιμα» και τον κατηγορεί πως άλλαξε ρότα στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Από την άλλη το Μαξίμου αμφισβητεί ανοικτά τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε σχέδιο για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και το οποίο το είχε πει και στους ευρωπαίους εταίρους «Αν ήταν έτσι γιατί δεν το έκανε αυτό σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο; Αν το «ξέχασε», γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε σχετικά με το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του «ειδικού λογαριασμού» τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση - παραλαβή στο Υπουργείου;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Εργασιακά

Σημείο σκληρής αντιπαράθεσης αναμένονται και οι αλλαγές στα εργασιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ να βρίσκονται σε θέση μάχης απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση δείχνοντας ένα στίγμα των προθέσεων του μόλις οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έρθουν στη βουλή. «Εκεί που η ασυδοσία σπάει κόκκαλα, είναι στο πεδίο της αγοράς εργασίας. Εκεί η κυβέρνηση, ο κος Μητσοτάκης και ο κος Βρούτσης, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους. Μέσα σε 60 μόλις μέρες έχουν καταφέρει δύο αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ στη μερική απασχόληση και ρεκόρ στις απολύσεις. Και μέσα σε μόλις 60 μόλις μέρες, έχουν καταφέρει να καταργήσουν πραξικοπηματικά: Τον βάσιμο λόγο απόλυσης που έβαζε τέλος στις αυθαίρετες απολύσεις και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη ΔΕΘ. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα