Τα τρία κρίσιμα ραντεβού του Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Τα τρία κρίσιμα ραντεβού του Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Μετά την οικονομία σκυτάλη παίρνουν τα εθνικά θέματα με τον πρωθυπουργό να έχει κρίσιμες συναντήσεις μέσα στον Σεπτέμβρη. Η αρχή θα γίνει σήμερα Τρίτη το μεσημέρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Μαξίμου τον Νίκο Αναστασιάδη με φόντο τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και το Αιγαίο. 

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες που συναντώνται οι δύο άνδρες καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Κύπρο μόλις ανέλαβε την εξουσία. Αθήνα και Λευκωσία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την στάση του Ταγίπ Ερντογάν καθώς βλέπουν ότι σε ένα ακόμη ζήτημα, όπως στο μεταναστευτικό, η Ε.Ε. δεν έχει κοινή γραμμή. Ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ αλλά και για το κλίμα που υπάρχει στην αντίπερα όχθη μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. 

Στην Λευκωσία είναι διάχυτος ο εκνευρισμός για την κίνηση του τούρκου υπουργού Eξωτερικών καθώς δείχνει πως έχει ως στόχο να τινάξει τον αέρα τις προσπάθειες που γίνονται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω του ΟΗΕ. Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός κάλεσε και από το βήμα της ΔΕΘ να σταματήσει τις απειλές προς την χώρας μας και την Κύπρο και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που συνεχίζονται βάζοντας δύσκολα στην κυβέρνηση που σηκώνει το βάρος του προσφυγικού δεν βοηθούν στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο παράγοντας που θα κρίνει το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Όλα δείχνουν πως η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του μήνα. Το θέλουν και οι δύο πλευρές, άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο πρώτο που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή του. Ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν κλειδώσει η ημερομηνία, καθώς όλα θα κριθούν από την συμπεριφορά που έχει η Άγκυρα μέχρι εκείνη την ημέρα. Στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί προβληματισμός για την συνάντηση. 

Η προκλητική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν με τους χάρτες και τις «γαλάζιες πατρίδες» και οι απειλές ότι θα ανοίξει τα σύνορα με τους μετανάστες δεν βοηθούν στο να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι. Από την άλλη όμως το Μαξίμου εκτιμά πως μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να βρεθούν λύσεις και να σταματήσουν οι εντάσεις. «Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ 

Στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Τα μηνύματα Αμερικανών αξιωματούχων όπως του υπουργού εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος αλλά και του Τζέφρι Πάϊατ για τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως θετικά, την στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίση. 

Το γεγονός αυτό θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που πιθανότατα θα έχει με τον Ντόναλντ Τράμπ, με στόχο να αναδείξει την γεωστρατιγική θέση αλλά και τον σταθερό ρόλο που έχει η χώρας μας στη νοτιοανατολική μεσόγειο. Από την άλλη όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει τον απρόβλεπτο πρόεδρο των ΗΠΑ του οποίου οι σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνη που έχουν οι δύο χώρες.

Πιθανή συνάντηση με Ζάεφ 

Στον ίδιο χώρο δεν αποκλείεται να γίνει και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα βρεθεί και αυτός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θεωρείται πιθανό να γίνει το πρώτο τους ραντεβού σε ουδέτερο έδαφος. Ζόραν Ζάεφ ότι επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του. 

Ωστόσο το συγκεκριμένο τετ α τετ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως παραδέχθηκε και στην συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ τα περιθώρια αλλαγών στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ελάχιστα από την στιγμή που κυρώθηκε. Εκείνο που θα επιχειρήσει πλέον η κυβέρνηση είναι η πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων από την γειτονική χώρα και η διασφάλιση των Μακεδονικών προϊόντων.  

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα