Εθνικές εκλογές 2019: Ποιες είναι οι αιτίες της μεγάλης νίκης του Μητσοτάκη

Εθνικές εκλογές 2019: Ποιες είναι οι αιτίες της μεγάλης νίκης του Μητσοτάκη

Από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός. Με την άνετη πλειοψηφία τω 158 εδρών μπορεί να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια χωρίς ιδιαίτερα κοινοβουλευτικά προσκόμματα. Πώς όμως φτάσαμε στην πρώτη αυτοδυναμία από το 2009; Ποιες είναι οι αιτίες της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας; Ας δούμε τις σημαντικότερες

Το Μνημόνιο

Δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να έχει εφαρμόσει Μνημόνιο και να μην έχει χάσει τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε τη μοίρα του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν παραδείγματα κυβερνήσεων που να επιβίωσαν προγραμμάτων του ΔΝΤ. Οι πολίτες «τιμωρούν» στις κάλπες τις πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώς έλεγε ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν πιο «ήπιο» από τα προηγούμενα. Ωστόσο, το τρίτο Μνημόνιο ήρθε να προστεθεί στα άλλα δύο και όχι να τα αναιρέσει. Τα πράγματα έγινα ακόμα χειρότερα από τη διάψευση της ελπίδας που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εκφράσει εκλογικά το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Πρόκειται για τους πολίτες που επιθυμούσαν διακαώς την αποπομπή του Αλέξη Τσίπρα από τον πρωθυπουργικό θώκο. Αυτοί οι πολίτες έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά ενώνονται στην αντίθεση τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στράφηκαν κατά του κ. Τσίπρα για διαφορετικούς λόγους: Άλλοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και οι κομματικοί αξιωματούχοι υποτίμησαν τη δυναμική αυτού του μετώπου και στην πραγματικότητα έκαναν ελάχιστα για να το διεμβολίσουν.

Η καθαρή γραμμή Μητσοτάκη

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε (για πολλοστή φορά) ότι η ηγεμονία κερδίζεται πρωτίστως στην πολιτική πρόταση και δευτερευόντως στην επικοινωνία. Από το 2016 η Πειραιώς «έπαιξε» το τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι – περισσότερες δουλειές – ασφάλεια» με επιμονή και σαφήνεια. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη βρήκε ακροατήρια, αφού έτσι κι αλλιώς ο άξονας του δημόσιου διαλόγου είχε μετατοπιστεί δεξιά μετά τον Ιούλιο του 2015. Στην άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να αναζητεί διαρκώς σημείο ισορροπίας, ακροβατώντας μεταξύ «αριστερού περονισμού» και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Τα λάθη τακτικής

Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε σειρά λαθών τακτικής, με προεξάρχον τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών πριν τις βουλευτικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά «εκλογές δεύτερης τάξης» που ευνοούν την αποδοκιμασία της εκάστοτε κυβέρνηση από τους ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Είναι προφανές ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να πάρει τη νίκη. Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό ότι να οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν μαζί με τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να είχε τεθεί εν αμφιβόλω η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

 Αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο Μαξίμου: Ο Τσίπρας παρέδωσε στον Μητσοτάκη

 DW: Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αίσθηση, αλλά και έκπληξη προκαλεί σε πολλούς Γερμανούς αναλυτές η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής. Μία αποτίμηση από τον αναλυτή της Monde Diplomatique Νιλς Καντρίτσκε.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Νιλς Καντρίτσκε, έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή θητεία στην αριστερή εφημερίδα Tageszeitung και στη Monde Diplomatique, με ιδιαίτερη γνώση των ελληνικών ζητημάτων, λέει ότι ο ίδιος αισθάνθηκε μία ...άλλου είδους έκπληξη βλέποντας το αποτέλεσμα της κάλπης. "Μετά τις ευρωεκλογές περίμενα ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα για τη Ν.Δ.", επισημαίνει. "Μάλλον έκπληξη ήταν για μένα το ότι η διαφορά μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η δεύτερη έκπληξη- και βέβαια μιλάμε για μία ευχάριστη έκπληξη- ήταν ότι η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου".

Τους τελευταίους μήνες πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν θετικό απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι, παρά τα αρχικά προβλήματα και την παρ' ολίγον ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας τελικά συνεργάστηκε άψογα στην οικονομική πολιτική, αλλά και στο προσφυγικό. Το ότι παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά, προκαλεί έκπληξη σε κάποιους αναλυτές. Για τον Νιλς Καντρίτσκε, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της ήττας: "Κατ' αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει με ένα τεράστιο μειονέκτημα: δεν κατάφερε να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα που υποσχόταν το 2015" υπενθυμίζει ο Γερμανός αναλυτής.

"Ο ισχυρισμός ότι τουλάχιστον προσπάθησε να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των περικοπών δεν ήταν αρκετός για να προσελκύσει και πάλι απογοητευμένους ψηφοφόρους. Αυτός είναι για μένα ο βασικός λόγος. Ένας δεύτερος λόγος είναι βέβαια η υψηλή φορολογία που έπληξε κυρίως τη μεσαία τάξη ως αποτέλεσμα της λιτότητας, δεν νομίζω ότι ένα άλλο πολιτικό κόμμα θα έκανε κάτι διαφορετικό. Και ο τρίτος λόγος- τον οποίο συχνά παραβλέπουμε νομίζω- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε σε ικανοποιητικό βαθμό μία άλλη υπόσχεσή του: να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων τον κρατικό μηχανισμό, τη γραφειοκρατία, τον δημόσιο τομέα, καταπολεμώντας παράλληλα τη διαφθορά".

Τα διλήμματα Μητσοτάκη

Με κριτική διάθεση βλέπει ο Νιλς Καντρίτσκε και τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ερώτημα εάν το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο, ο αναλυτής της Monde Diplomatique απαντά: "Είναι υλοποιήσιμο, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί φαντάζονται. Για μένα το κύριο ερώτημα είναι αν ο Μητσοτάκης θέλει και μπορεί να το εφαρμόσει, με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στο κόμμα του. Διότι εδώ επιστρέφει στην εξουσία ένα κόμμα που είχε κυβερνήσει στην περίοδο 2004-2009 και ουσιαστικά προκάλεσε τις συνθήκες που οδήγησαν σε μία πολιτική λιτότητας".

Ο Νιλς Καντρίτσκε υποστηρίζει ότι για τον νέο πρωθυπουργό τα μεγαλύτερα προβλήματα ελλοχεύουν μέσα στο ίδιο του το κόμμα. "Όταν έγινε αρχηγός του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαζόταν και κάποιους ανθρώπους της εθνικιστικής πτέρυγας για να εδραιώσει την εξουσία του", επισημαίνει. "Έτσι εξηγείται πώς ένας Γεωργιάδης, πολιτικός που προέρχεται από τον ακραίο δεξιό χώρο, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του κόμματος. Το μεγάλο ερώτημα για μένα είναι αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να περιορίσει την υπερσυντηρητική και εθνικιστική πτέρυγα στο κόμμα του". 

cnn, dw