Ο Βούτσης παγώνει τις μετατάξεις υπαλλήλων στη Βουλή, μετά από παρέμβαση Τσίπρα

Ο Βούτσης παγώνει τις μετατάξεις υπαλλήλων στη Βουλή, μετά από παρέμβαση Τσίπρα

Ο Νίκος Βούτσης «παγώνει» τις μετατάξεις υπαλλήλων στη Βουλή μετά το σάλο που προκλήθηκε και την έντονη κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση .

Στην απόφαση να αναστείλει τη διαδικασία των εκκρεμών μετατάξεων στη Βουλή προκειμένου να μην αποπροσανατολιστεί η αυριανή συζήτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου προχώρησε ο Προέδρος της Βουλής  Νίκος Βούτσης έπειτα από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι όλα έγιναν νόμιμα και χωρίς καμία κομματική διάκριση ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο θόρυβος που ξέσπασε έπειτα και από τη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου πως αξιοποίηση γνωριμίες ανάγκασε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής να παγώσει τις 32 εκκρεμείς μετατάξεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι συμφωνα μετον κ. Βούτση μεταξύ των μετατάξεων που παγώνουν είναι και αυτή της κόρης της κ. Χριστοδουλοπούλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων που, παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας. Κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις».

Πηγές προεδρίας της Βουλής:  Παλαιότερη πρόταση της ΝΔ να «ανοίξει παράθυρο» μετατάξεων

Πηγή της προεδρίας της Βουλής  ανέφεραν ότι ήταν παλαιότερη πρόταση της ΝΔ και του Γιάννη Τραγάκη να «ανοίξει παράθυρο» μετατάξεων στη Βουλή, παραπέμποντας σε συζήτηση που έγινε τον Φεβρουάριου του 2019.

Η ίδια πηγή παρέπεμψε στα πρακτικά συζήτησης από τα οποία - όπως είπε - προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόταση προήλθε από τη ΝΔ, ανεξαρτήτως αν στη συνέχεια δεν την ψήφισε.

Τέλος η ίδια πηγή από την Βουλή επεσήμανε ότι από τους περίπου 64 υπαλλήλους οι οποίοι δήλωσαν ενδιαφέρον για μετάταξη, πάνω από τους 40 είχαν αποσπαστεί στη Βουλή πριν από την προεδρία του Νίκου Βούτση.

 Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από συνεννόηση και με τον Πρωθυπουργό με εντολή μου, λόγω αρμοδιότητας, παγώνουν  και αναστέλλονται απολύτως οι  διαδικασίες για τις υπόλοιπες, μισές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων στη Βουλή.

Πρόκειται για τις μισές περιπτώσεις όσων αιτήθηκαν εδώ και μήνες μετάταξης, και εν προκειμένω οι μισές περιπτώσεις πήραν ήδη ΦΕΚ και ανέλαβαν υπηρεσία, ενώ άλλες 32 επρόκειτο να πάρουν ΦΕΚ τώρα ή αργότερα. Δεν έγινε   προφανώς καμία επιλογή στη βάση κομματικών κριτηρίων. Πρόκειται για μια σύννομη διαδικασία με βάση τον νόμο 4440/2016 "Περί Κινητικότητας στο Δημόσιο". Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν αποσπασμένοι στη Βουλή, κάποιοι εδώ και πολλά χρόνια  και με τον συγκεκριμένο νόμο τους δόθηκε η δυνατότητα, ύστερα από  απόφαση της Ολομέλειας να κάνουν μετάταξη στη Βουλή. Όσοι ενδιαφέρθηκαν έκαναν αίτηση και  οι υπηρεσίες της Βουλής ήρθαν σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, προωθώντας τη διαδικασία σε χρόνο προγενέστερο της ανακοίνωσης για προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές». 

Νωρίτερα και μετά τις αντίδράσεις, συγγενικά πρόσωπα της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, υπέβαλλαν την παραίτησή τους. 

Πρόκειται για την θυγατερα της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα του Κοινοβουλίου.

Το ίδιο έπραξε και η κόρη της προϊσταμένης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μ. Λ.Σ. όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο, διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι ήταν μέχρι πρόσφατα μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Όλη η εικόνα που σκόπιμα δημιουργείται από το αντιπολιτευόμενο στρατόπεδο περί δήθεν "ρουσφετολογίας" έχει στόχο να μην γίνει καμία συζήτηση επί προγραμμάτων ενόψει εκλογών. Κάποιους δεν συμφέρει να φανεί το πραγματικό πρόγραμμά τους», σημείωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Realfm».

Χριστοδουλοπούλου: Αξιοποίησα κάποιες γνωριμίες για την μετάταξη της κόρης μου

Ερωτήματα προκαλεί η παραδοχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αντιπροέδρου της Βουλής, ότι κορυφαία κομματικά στελέχη αξιοποιούν την εξουσία για το βόλεμα «ημετέρων».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του Alpha και οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν αν προκύπτει κάποιο ηθικό ζήτημα από την αποκάλυψη ότι, λίγο πριν από τις εκλογές, η κόρη της μετατάχθηκε από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στη Βουλή των Ελλήνων. Στην οποία η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου.

Φανερά αμήχανη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να εξηγεί ότι φυσικά η κόρη της έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα, αλλά «ναι», είπε, «δεν βγήκε ξαφνικά η Βουλή να φωνάζει να προσλάβει την κόρη μου. Προφανώς αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις».

Δείτε το βίντεο με τα όσα δήλωσε

 

 Ο Βούτσης απαντά στις καταγγελίες για προεκλογικούς διορισμούς

«Βάλαμε τέλος στο πελατειακό καθεστώς που βρήκαμε. Δεν λάβαμε υπόψη μας κομματικά κριτήρια στις συμβάσεις για το προσωπικό ορισμένου χρόνου στη Βουλή» ανέφερε, το πρωί, ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και πίνακες με τον αριθμό του προσωπικού στη Βουλή, που δημοσιεύονται τα τελευταία 24ωρα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπου, και που -όπως τόνισε- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού έκανε εκ προοιμίου τη διάκριση ανάμεσα στους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα γραφεία των βουλευτών και το προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες της Βουλής, σημείωσε ότι:

- Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή. Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κ.λπ.) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού.

- Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου,«δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης». Οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση. Αυτό το προσωπικό ορισμένου χρόνου δουλεύει αποδοτικά, έχει σημαντική συμβολή, η οποία προκύπτει και από τη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων στη Βουλή, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης. «Απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό που σε μεγάλο βαθμό παραλάβαμε, δηλαδή από ένα πελατειακό κράτος που ίσχυσε στο παρελθόν» επισήμανε.

- Τόσο για όσους ήταν ήδη εργαζόμενοι στη Βουλή όσο και για εκείνους που απέκτησαν την υπαλληλική ιδιότητα στην πορεία, δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο.

- Στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο.

- Στο Ίδρυμα της Βουλής για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, δεν έχει εξαντληθεί.

- Η Βουλή προχώρησε στην εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, για την κινητικότητα, και με απόφαση που, επίσης είχε διακομματική συμφωνία, δόθηκε η δυνατότητα αυτή για τους 64 αποσπασμένους υπαλλήλους από τα υπουργεία σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε αλληλογραφία με τα διάφορα υπουργεία, και έτσι, για όσους υπαλλήλους το επέλεξαν, προωθήθηκε η διαδικασία των μετατάξεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους.

- Η Βουλή σταμάτησε να συνεργάζεται με εργολαβίες καθαρισμού και οι κυρίες που εργάζονταν στην καθαριότητα εντάχθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο προσωπικό της.

Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο για τη δημιουργία εντυπώσεων, πολύ περισσότερο που είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε. Για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική, όπως ανέφερε, διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις, να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή. «Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Βουλής προχώρησε με διαφάνεια, αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα