Παραιτήθηκαν μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τις προσλήψεις δύο κόρες στελεχών της Βουλής

Παραιτήθηκαν μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τις προσλήψεις δύο κόρες στελεχών της Βουλής

Την παραίτησή τους από τη διαδικασία επιλογής για τις συμβάσεις ενός έτους στο Ίδρυμα της Βουλής, υπέβαλαν δύο κόρες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προεκλογικές προσλήψεις και μετατάξεις στη Βουλή.

Πρόκειται για την θυγατερα της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα του Κοινοβουλίου.

Το ίδιο έπραξε και η κόρη της προϊσταμένης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μ. Λ.Σ. όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο, διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι ήταν μέχρι πρόσφατα μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Όλη η εικόνα που σκόπιμα δημιουργείται από το αντιπολιτευόμενο στρατόπεδο περί δήθεν "ρουσφετολογίας" έχει στόχο να μην γίνει καμία συζήτηση επί προγραμμάτων ενόψει εκλογών. Κάποιους δεν συμφέρει να φανεί το πραγματικό πρόγραμμά τους», σημείωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Realfm».

Χριστοδουλοπούλου: Αξιοποίησα κάποιες γνωριμίες για την μετάταξη της κόρης μου

Ερωτήματα προκαλεί η παραδοχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αντιπροέδρου της Βουλής, ότι κορυφαία κομματικά στελέχη αξιοποιούν την εξουσία για το βόλεμα «ημετέρων».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του Alpha και οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν αν προκύπτει κάποιο ηθικό ζήτημα από την αποκάλυψη ότι, λίγο πριν από τις εκλογές, η κόρη της μετατάχθηκε από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στη Βουλή των Ελλήνων. Στην οποία η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου.

Φανερά αμήχανη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να εξηγεί ότι φυσικά η κόρη της έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα, αλλά «ναι», είπε, «δεν βγήκε ξαφνικά η Βουλή να φωνάζει να προσλάβει την κόρη μου. Προφανώς αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις».

Δείτε το βίντεο με τα όσα δήλωσε

 

 Ο Βούτσης απαντά στις καταγγελίες για προεκλογικούς διορισμούς

«Βάλαμε τέλος στο πελατειακό καθεστώς που βρήκαμε. Δεν λάβαμε υπόψη μας κομματικά κριτήρια στις συμβάσεις για το προσωπικό ορισμένου χρόνου στη Βουλή» ανέφερε, το πρωί, ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και πίνακες με τον αριθμό του προσωπικού στη Βουλή, που δημοσιεύονται τα τελευταία 24ωρα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπου, και που -όπως τόνισε- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού έκανε εκ προοιμίου τη διάκριση ανάμεσα στους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα γραφεία των βουλευτών και το προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες της Βουλής, σημείωσε ότι:

- Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή. Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κ.λπ.) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού.

- Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου,«δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης». Οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση. Αυτό το προσωπικό ορισμένου χρόνου δουλεύει αποδοτικά, έχει σημαντική συμβολή, η οποία προκύπτει και από τη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων στη Βουλή, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης. «Απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό που σε μεγάλο βαθμό παραλάβαμε, δηλαδή από ένα πελατειακό κράτος που ίσχυσε στο παρελθόν» επισήμανε.

- Τόσο για όσους ήταν ήδη εργαζόμενοι στη Βουλή όσο και για εκείνους που απέκτησαν την υπαλληλική ιδιότητα στην πορεία, δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο.

- Στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο.

- Στο Ίδρυμα της Βουλής για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, δεν έχει εξαντληθεί.

- Η Βουλή προχώρησε στην εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, για την κινητικότητα, και με απόφαση που, επίσης είχε διακομματική συμφωνία, δόθηκε η δυνατότητα αυτή για τους 64 αποσπασμένους υπαλλήλους από τα υπουργεία σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε αλληλογραφία με τα διάφορα υπουργεία, και έτσι, για όσους υπαλλήλους το επέλεξαν, προωθήθηκε η διαδικασία των μετατάξεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους.

- Η Βουλή σταμάτησε να συνεργάζεται με εργολαβίες καθαρισμού και οι κυρίες που εργάζονταν στην καθαριότητα εντάχθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο προσωπικό της.

Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο για τη δημιουργία εντυπώσεων, πολύ περισσότερο που είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε. Για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική, όπως ανέφερε, διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις, να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή. «Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Βουλής προχώρησε με διαφάνεια, αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα