Ανασχηματισμός και προοδευτικό μέτωπο στην κυβερνητική ατζέντα

Ανασχηματισμός και προοδευτικό μέτωπο  στην κυβερνητική ατζέντα

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης με την χθεσινή ψηφοφορία και τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας σειρά φαίνεται πως παίρνει και ο ανασχηματισμός.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί απόψε για το Μόναχο προκειμένου να συμμετάσχει στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο, οπότε με την επιστροφή του από Δευτέρα θεωρείται ότι αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ήδη υπάρχει κλίμα αναμονής για την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να «αιφνιδιάσει» ανακοινώνοντας αλλαγές ακόμη και σήμερα.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι μικρής έκτασης καθώς έχει περισσότερο χαρακτήρα εκκρεμότητας που πρέπει να κλείσει καθώς εκ των πραγμάτων δημιουργούνται κενά που θα πρέπει να καλυφθούν.

Συγκεκριμένα, την παρούσα χρονική στιγμή η ανάγκη αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα προκύπτει από τις αποχωρήσεις

  • Της Κατερίνας Νοτοπούλου από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να δώσει τη μάχη του Δήμου Θεσσαλονίκης στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές.
  • Του Νάσου Ηλιόπουλου που αποχωρεί από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας ώστε κι εκείνος να δώσει τη μάχη για το Δήμο Αθήνας. Πάντως, εδώ δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα υπάρξει αντικατάσταση, ενδεχομένως η θέση να μείνει κενή.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται πως θα αφήσει το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ανέλαβε με χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως εγγύηση ότι η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης θα φτάσει ως το τέλος. Εφόσον η συμφωνία κυρώθηκε πλέον μπορεί το χαρτοφυλάκιο να περάσει σε άλλα χέρια. Είναι πιθανό, όπως ακούγεται το τελευταίο διάστημα σε υπουργό Εξωτερικών να αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εν τω μεταξύ, πιθανό είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, να επιλέξει σε αυτή τη χρονική στιγμή - και αν κρίνει ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα είναι ο τελευταίος εν όψει εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές - να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στην κεντροαριστερά με ένα ή δύο πρόσωπα.

Άλλωστε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα το βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν  το προοδευτικό μέτωπο εν όψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων, στο οποίο αναφέρεται το «Π» στο τελευταίο φύλλο του. Εκτιμήθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης για τη σύγκλιση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές το δίλημμα που θα αναδειχθεί θα είναι η σύμμπλευση με τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Το θέμα των ευρωεκλογών και τον αντίστοιχων ψηφοδελτίων θα συζητηθεί σε Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα