Συνταγματική Αναθεώρηση: Απορρίφθηκε η εκλογή ΠτΔ από τον λαό. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Συνταγματική Αναθεώρηση: Απορρίφθηκε η εκλογή ΠτΔ από τον λαό. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Πρωτοφανή σύγχυση προκάλεσε στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία επί των προτάσεων συνταγματικής αναθεώρησης. Κι αυτό γιατί η απόφαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν όλες τις διατάξεις που πρότεινε το κόμμα τους  είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ισχύ αντιφατικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ενώ υπερψηφίστηκε η πρόταση του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με προσφυγή στον λαό, οι βουλευτές του καταψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 30 για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ως εκ τούτου , από τη μία το άρθρο 30 παραμένει σε ισχύ ορίζοντας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο από τη Βουλή και από την άλλη έχει ψηφιστεί και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 με προσφυγή στον λαό.

Η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 30 συνιστά κατά την αντιπολίτευση ήττα τεράστιου πολιτικού μεγέθους για την κυβέρνηση καθώς οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαψαν το σενάριο προσφυγής στον λαό.

Ήδη το ΚΚΕ σε μια πρώτη αντίδραση υποστήριξε ότι οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία θα συνιστά πρωτοφανή θεσμική ακροβασία.

Όσον αφορά στη σύγχυση που προκλήθηκε σε σχέση με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 η πληροφορία που διακινήθηκε για μπλόκο στην αναθεώρηση του άρθρου περί θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας οφείλεται στο λανθασμένο αποτέλεσμα της πρώτης καταμέτρησης. Σύμφωνα με τη Βουλή επανακαταμετρήθηκαν οι ψήφοι σε όλα τα άρθρα τα οποία κινήθηκαν οριακά γύρω από το 150 με αποτέλεσμα η επανακαταμέτρηση να δείξει το "πολυπόθητο" για τον ΣΥΡΙΖΑ 151 και να τον γλιτώσει από μια ακόμη πολιτική ήττα.

Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα:

Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).

Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).

Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ' αυτή την πρώτη ψηφοφορία.

Σε ένα μήνα από σήμερα η 2η ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις

H εθνική αντιπροσωπεία στις προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναθεωρητέες διατάξεις τοποθετήθηκε ως εξής:

άρθρο 3 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 "ΝΑΙ", 101 "ΟΧΙ", 19 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 3 παρ.2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 "ΝΑΙ", 102 "ΟΧΙ", 19 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 3 παρ. 3 (κατάργηση παραγράφου): 167 "ΝΑΙ", 101 "ΟΧΙ", 4 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 3 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 153 "ΝΑΙ", 115 "ΟΧΙ", 4 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 13 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 151 "ΝΑΙ", 101 "ΟΧΙ" , 20 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 21 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης κρατικής εγγύησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους μέσα από καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες και εισοδηματικές ενισχύσεις): 157 "ΝΑΙ", 99 "ΟΧΙ" , 2 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 21 παρ. 3 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και υποχρέωσης του κράτους να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικές παροχές υγείας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας): 157 "ΝΑΙ", 113 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 21 (προσθήκη παραγράφου 7) (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του δημόσιου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, ώστε τα δίκτυα διανομής τους να υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και να τελούν σε δημόσιο έλεγχο και προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης των κοινών αγαθών): 154 "ΝΑΙ", 115 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 22 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης ίσης αμοιβής και ίσης αξίας ανεξάρτητα από την ηλικία): 172 "ΝΑΙ", 96 "ΟΧΙ", 5 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 22 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση συνταγματικής κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ελάχιστου μισθού και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των κοινωνικών εταίρων στη διαιτησία): 155 "ΝΑΙ", 112 "ΟΧΙ", 5 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 22 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης ότι η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας): 163 "ΝΑΙ", 101 "ΟΧΙ", 6 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 22 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση υπό την έννοια ότι το κράτος υποχρεώνεται να εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των ασφαλιστικών κινδύνων μέσω ενός ενιαίου συστήματος καθολικής κάλυψης, στο πλαίσιο δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος, που λειτουργεί βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας): 155 "ΝΑΙ", 112 "ΟΧΙ", 4 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 28 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση της υποχρέωσης κύρωσης με δημοψήφισμα διεθνών συνθηκών που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του κράτους): 154 "ΝΑΙ", 117 "ΟΧΙ", 1 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 148 "ΝΑΙ", 120 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 32 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 221 "ΝΑΙ", 46 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 32 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 220 "ΝΑΙ", 47 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 33 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 168 "ΝΑΙ", 98 "ΟΧΙ", 5 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 34 παρ. 1 εδ. Β΄ (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 147 "ΝΑΙ", 121 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 35 παρ.2 περίπτ. γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 150 "ΝΑΙ", 118 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 37 παρ.2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας για τον πρωθυπουργό) : 153 "ΝΑΙ", 101 "ΟΧΙ", 16 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 38 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας): 155 "ΝΑΙ", 115 "ΟΧΙ", "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 150 "ΝΑΙ", 118 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 44 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία): 152 "ΝΑΙ", 102 "ΟΧΙ", 15 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 54 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος): 155 "ΝΑΙ" , 100"ΟΧΙ", 15 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 54 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού): 158 "ΝΑΙ", 97 "ΟΧΙ", 16 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 54 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο η αναλογία εδρών δεν αποκλίνει περισσότερο από 10% από την αναλογία ψήφων): 153 "ΝΑΙ", 114 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 56 (προσθήκη παραγράφου 5) (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις (3) βουλευτικές περιόδους): 158 "ΝΑΙ", 111 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 59 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 167 "ΝΑΙ", 97 "ΟΧΙ", 4 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 59 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 168 "ΝΑΙ", 97 "ΟΧΙ" , 4 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 62 (προς την κατεύθυνση περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής): 237 "ΝΑΙ", 33 "ΟΧΙ", 1 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 73 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας): 168 "ΝΑΙ", 97 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 84 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας): 155 "ΝΑΙ", 115 "ΟΧΙ", "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 86 παρ. 3 (προς την κατεύθυνση περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας): 253 "ΝΑΙ", 17 "ΟΧΙ", "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 86 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων): 179 "ΝΑΙ", 92 "ΟΧΙ", "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 101 Α (προς την κατεύθυνση περιορισμού της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών, της διευκόλυνσης του τρόπου επιλογής των μελών τους και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου τους): 231 "ΝΑΙ", 34 "ΟΧΙ", "ΠΑΡΩΝ"

άρθρο 102 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος στις εκλογές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα): 168 "ΝΑΙ", 101 "ΟΧΙ", 1 "ΠΑΡΩΝ".

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, δεν πάει σε 2η ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για:

το άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 148 "ΝΑΙ", 120 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ".

το άρθρο 34 παρ. 1 εδάφιο Β (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 147 "ΝΑΙ", 121 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ".

το άρθρο 35 παρ. 2 περιπτ, γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας) γιατί έλαβε 150 ΝΑΙ, 118 ΟΧΙ και 2 ΠΑΡΩΝ.

το άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 150 "ΝΑΙ", 118 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ"

Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη στάση τους, και μετείχε μόνο ο εισηγητής Ανδρέας Λοβέρδος. Απείχε και η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, που επίσης είχε προαναγγείλει ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, με εξαίρεση τον Ιωάννη Σαρίδη που ψήφισε. Απουσίαζαν επίσης ο Γ. Κασαπίδης (ΝΔ) και οι Πάνος Καμμένος και Αριστείδης Φωκάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και απουσίαζε επίσης ο Στάθης Παναγούλης.

Σε ένα μήνα από σήμερα θα γίνει η 2η ψηφοφορία στην οποία θα μπει προς ψήφιση το σύνολο των άρθρων και των διατάξεων των άρθρων τα οποία έχουν συγκεντρώσει από 151 ψήφους και άνω.

Στη 2η ψηφοφορία η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η βουλευτική ασυλία, η ποινική ευθύνη των υπουργών και η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους

To άρθρο 32 παρ. 4 και 5, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, 221 ψήφους και 220 ψήφους αντίστοιχα. Είναι το άρθρο, που σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.  

Στη 2η ψηφοφορία ωστόσο, δεν κατάφερε να περάσει το άρθρο 30 παρ. 1, γιατί συγκέντρωσε κάτω από 151 ψήφους. Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ. 1 του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και, σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής, άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Η απόρριψη της πρότασης αυτής δημιουργεί ήδη αντικρουόμενες απόψεις, κατά πόσον μένει ανοιχτό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Είναι ζήτημα που πρόκειται «εξομαλυνθεί» στη δεύτερη συζήτηση η οποία θα ακολουθήσει σε ένα μήνα από σήμερα για το άρθρο 32, που πέρασε στον... δεύτερο γύρο.

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασαν δύο ακόμη προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεγόμενα ζητήματα «ηθικής της πολιτικής». Πρόκειται για το άρθρο 62 του Συντάγματος που αφορά τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα, εντός ή εκτός Βουλής. Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 62 έλαβε 237 ψήφους.

Με 253 ψήφους κρίθηκε αναθεωρητέο και το άρθρο 86 παράγραφος 3 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Και τα δύο άρθρα έχουν προκαλέσει και προκαλούν αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη και πολλάκις έχουν κατακριθεί και από τον πολιτικό κόσμο ως διατάξεις που μπήκαν στο Σύνταγμα για «συντεχνιακούς λόγους».

Το αποτέλεσμα της 1ης ψηφοφορίας για τις αναθεωρητέες διατάξεις, διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν να μην περνάει στη 2η ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Η πρόταση τελικά έλαβε 153 ψήφους, αν και για αρκετή ώρα το βράδυ της Πέμπτης, πολλά ηλεκτρονικά μέσα μετέδιδαν ότι «συνιστά πολιτική ήττα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η απόρριψή της».

Η εθνική αντιπροσωπεία δεν έδωσε τις 151 ψήφους και άνω στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι προτάσεις της ΝΔ που ψηφίστηκαν με πλειοψηφία άνω των 200 ψήφων, αφορούν σε κατάργηση παρωχημένων διατάξεων του Συντάγματος.

Οι προτάσεις βουλευτών για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που πέρασαν στη 2η ψηφοφορία

Οκτώ από τις δέκα συνολικά Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές και άνω, περνούν στη 2η ψηφοφορία.

Ειδικότερα, στη 2η ψηφοφορία περνούν:

- Το άρθρο 5 παρ. 2 (συμπληρωματική πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της απόλυτης προστασίας ζωής, τιμής και ελευθερίας, χωρίς διάκριση φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού) με 170 "ΝΑΙ", 99 "ΟΧΙ".

- Το άρθρο 25 παρ. 3 (συμπληρωματική πρόταση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προς την κατεύθυνση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της ισχύουσας διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος) με 169 "ΝΑΙ", 95 "ΟΧΙ", 4 "ΠΑΡΩΝ".

- Το άρθρο 38 παρ. 2 (συμπληρωματική πρόταση του Ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής, Δημητρίου Κρεμαστινού, και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Ένωσης Κεντρώων, ανεξάρτητων βουλευτών: ορισμός αναπληρωτή πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας επιτέλεσης των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον πρωθυπουργό για λόγους υγείας. Συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση της ΔΗΣΥ) με 156 "ΝΑΙ", 98 "ΟΧΙ", 16 "ΠΑΡΩΝ".

- Το άρθρο 96 παρ. 5 (δικαστικό σώμα των ενόπλων δυνάμεων) με 233 "ΝΑΙ", 19 "ΟΧΙ", 19 "ΠΑΡΩΝ"

- Το άρθρο 101 παρ. 1 (συμπληρωματική πρόταση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προς την κατεύθυνση καθιέρωσης διάταξης ότι «νόμος ορίζει το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης») με 151 "ΝΑΙ", 95 "ΟΧΙ", 22 "ΠΑΡΩΝ".

- Το άρθρο 101 παρ. 4 (συμπληρωματική πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών) με 165"ΝΑΙ", 96 "ΟΧΙ", 6 "ΠΑΡΩΝ".

- Το άρθρο 101 (εισαγωγή ερμηνευτικής παραγράφου): συμπληρωματική πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση προσαρμογής του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους), με 170 "ΝΑΙ", 94 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ".

- Το άρθρο 108 παρ. 2 (επαναδιατύπωση παραγράφου): συμπληρωματική πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μετά την επιτροπή) για την οργάνωση, λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, «που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων απανταχού του Ελληνισμού») με 118 "ΝΑΙ", 104 "ΟΧΙ", 43 "ΠΑΡΩΝ".

Καταψηφίστηκαν οι προτάσεις της ΝΔ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας και τα δάση

Δεν περνά σε 2η ψηφοφορία η πρόταση της ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (άρθρο 16), τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας (άρθρο 79 παρ. 1), τον ορισμό του δάσους (άρθρο 24) και την αξιολόγηση στο Δημόσιο (άρθρο 103).

Ψηφίστηκαν μόνον οι προτάσεις ΝΔ για την κατάργηση άρθρων και διατάξεων άρθρων του συντάγματος που έχουν κριθεί παρωχημένα.

- άρθρο 112 παρ. 4 (κατάργηση παραγράφου) - κατάργηση μεταβατικής διάταξης που έλαβε 222 "ΝΑΙ", 25 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ"

- το άρθρο 113 (κατάργηση) - κατάργηση μεταβατικού άρθρου που έλαβε 223 "ΝΑΙ", 24 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ"

- το άρθρο 114 παρ. 1 - περί ισχύος άρθρων 30 και 32 του Συντάγματος που έλαβε 230 "ΝΑΙ", 18 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ"

- το άρθρο 114 παρ. 2 (κατάργηση παραγράφου)- κατάργηση μεταβατικής διάταξης που έλαβε 231 "ΝΑΙ", 20 "ΟΧΙ", 20 "ΠΑΡΩΝ"

- το άρθρο 115 παρ. 1 - παραπομπή εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων ενώπιον του ΕΣ που έλαβε 231 "ΝΑΙ", 19 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ"

- το άρθρο 115 παρ. 2 για τη σύνθεση του ΑΕΔ που έλαβε 230 "ΝΑΙ", 20 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ"

- το άρθρο 115 παρ. 3 ( κατάργηση παραγράφου) - κατάργηση μεταβατικής διάταξης που έλαβε 230 "ΝΑΙ", 20 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ"

- το άρθρο 115 παρ. 4 (κατάργηση παραγράφου) - κατάργηση μεταβατικής διάταξης που έλαβε 226 "ΝΑΙ", 25 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ" και

- το άρθρο 119 παρ. 1 (κατάργηση παραγράφου)- κατάργηση μεταβατικής διάταξης που έλαβε 209 "ΝΑΙ", 37 "ΟΧΙ" και 21 "ΠΑΡΩΝ".

με πληροφορίες από real ,απε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα