Ψήφος εμπιστοσύνης: Ξεκινά η μάχη στη Βουλή. Βρήκε τους 151 ο Τσίπρας

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ξεκινά η μάχη στη Βουλή. Βρήκε τους 151 ο Τσίπρας

Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ξεκινήσει.

Στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλία του πρωθυπουργού, αν και αρχικά είχε οριστεί για τις 10 π.μ. αλλά μετά από αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου πήρε λίγες ώρες αναβολή προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ζυμώσεις και επαφές, οι 151 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν "κλειδώσει". Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσουν εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης (οι οποίοι διεγράφησαν από τον Πάνο Καμμένο την Δευτέρα) και από τους ΑΝΕΛ επίσης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. 

 Σγουρίδης: Κουντουρά και Κόκκαλης αντάλλαξαν την ψήφο με τη θέση τους

Σε αυτούς προστίθεται η ψήφος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα αλλά και εκείνη του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι.

Ο τελευταίος ξεκαθάρισε χθες βράδυ στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά την κομματική πειθαρχία που έχει επιβληθεί.

Μάλιστα, σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι αναμένονται τα διαδικαστικά και η ανακοίνωση της διαγραφής μετά την χθεσινοβραδινή επικοινωνία του με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

O Δημήτρης Τσιόδρας σημείωσε πως η είναι «αυτονόητο» ότι «ο κ. Δανέλλης δεν ανήκει στο Ποτάμι».

Ψαριανός: Αν δεν διαγραφεί ο Δανέλλης, θα φύγω εγώ

Η στάση της αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι πολύ σκληρή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη τις προηγούμενες μέρες να μιλά για σκηνοθετημένο διαζύγιο και για παράσταση από τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του κ. Καμμένου, ο οποίος έχει εξαπολύσει πολύ αιχμηρά βέλη κατά των πρώην υπουργών των Ανεξάρτητων Ελλήνων που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Μάλιστα, στη χθεσινή του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να μην προσελκύσει βουλευτές του για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν η κυβέρνηση πάρει τη «δεδηλωμένη», τότε θα πάρουν σειρά η Συμφωνία των Πρεσπών και -πιθανότατα εν συνεχεία- ο ανασχηματισμός.

Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα