Από το Καστελόριζο στην Ιθάκη. Η έξοδος από τα Μνημόνια και ο ανασχηματισμός

Από το Καστελόριζο στην Ιθάκη. Η έξοδος από τα Μνημόνια και ο ανασχηματισμός

Η Ιθάκη θα είναι ο τόπος από τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κάνει σήμερα Τρίτη το διάγγελμά του για την έξοδο της χώρας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια.

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούσε το Μαξίμου την σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στην Ιθάκη, όπου από εκεί θα απευθύνει μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Τελικά αργά χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο νησί των Επτανήσων, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.

Το γεγονός πιβεβαίωσε με πρωινή ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 21 Αυγούστου, στην Ιθάκη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Τσίπρα.

Δήμαρχος Ιθάκης: Σήμερα ενημερώθηκα ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει το διάγγελμα από το νησί

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το τέλος του ελληνικού προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για το τέλος της σκληρής περιπέτειας που πέρασε η χώρα και την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία.

Το επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησε για πρώτη φορά να κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή κάτω από άκρα μυστικότητα την μετάβαση του πρωθυπουργού φοβούμενοι ενδεχόμενες αντιδράσεις των κατοίκων ή των παραθεριστών που αυτό το διάστημα έχουν κατακλύσει το νησί. Ακόμα όμως και για το πότε θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες καθώς ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως θα γίνει το απόγευμα, ενώ άλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Αρχικά και πριν από την πολύνεκρη τραγωδία στο μάτι η κυβέρνηση σκεφτόταν το διάγγελμα να γίνει από το Καστελλόριζο, το νησί από όπου ανακοινώθηκε η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο. Τελικά φαίνεται να κλειδώνει το νησί της Ιθάκης, λόγω του συμβολισμού με την οδύσσεια. Το Μαξίμου συνδέει την Ιθάκη με το τέλος της Οδύσσειας του ελληνικού λαού έπειτα από 8 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών.

Η διαρροή του συμβολικού ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ιθάκη έχει προκαλέσει ενόχληση στο Μαξίμου το οποίο από την μία επιθυμούσε να υπάρξει το στοιχείο του επικοινωνιακού αιφνιδιασμού και από την άλλη ήθελε να αποφύγει την παρουσία δημοσιογράφων στο νησί.

Παράλληλα στην Αθήνα στην 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει σε πανηγυρικό κλίμα η κοινοβουλευτική ομάδα και η εκτελεστική επιτροπή των ΑΝΕΛ. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος αναμένεται με δήλωση του να αναφερθεί στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

 Ανιτδράσεις από την αντιπολίτευση

Στο μεταξύ η αξιωματική αντιπολίτευση αφιέρωσε στον πρωθυπουργό στίχους του Καβάφη, εν όψει της σημερινής φιέστας στην Ιθάκη για την έξοδο από το μνημόνιο.

Την έντονη αμφισβήτηση τους για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έκανε λόγο για δήθεν καθαρή έξοδο ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί στα όσα υποστήριξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κόστισε από 80 – 200 δισ. ευρώ. Στην Πειραιώς αναμένεται να αποδομήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η χώρα μπήκε σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και θα κατηγορήσουν τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο ότι έχουν υπονομεύσει την οικονομία με μέτρα και υψηλά πλεονάσματα για επόμενα χρόνια.

Την πόρτα της εξόδου στην κυβέρνηση έδειξε το ΚΙΝΑΛ απαντώντας στο νέο φλερτ που δέχθηκε από τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά για κοινή σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο να δημιουργηθεί ένα αντιδεξιό μέτωπο. «Τα έργα και οι ημέρες τους, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού πολιτικού χώρου. Μόνο θυμηδία προκαλούν οι εκκλήσεις τους για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα, την ώρα που συγκυβερνούν αρμονικά με τους κ.κ. Καμμένο και Παπαγγελόπουλο» απάντησε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης.

Στο ίδιο κλίμα και το Ποτάμι που υποστήριξε ότι οι πολίτες από την υπερφορολόγηση αδυνατούν πλέον να σταθούν στα πόδια τους «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειδικεύονται σε αντίστροφες πορείες, δέσμιοι του τυχοδιωκτισμού και της ανικανότητάς τους. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες, τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά «success story» που ανάλογα τη συγκυρία πλασάρουν».

Τι θα πει ο κ. Τσίπρας

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα του κ. Τσίπρα θα αποτελεί ένα πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη στα χέρια της. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η χώρα πλέον αναλαμβάνει την άσκηση την οικονομικής πολιτικής, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και οι μέρες που έρχονται για τον ελληνικό λαό θα είναι καλύτερες. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διατυπώσεις θα είναι προσεχτικές καθώς οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι αυστηρή.  

Μετά το διάγγελμα αναμένεται η ανακοίνωση ενός ανασχηματισμού πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. 

Στην ομιλία της 8ης Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα αφορούν την κοινωνία και κυρίως το πορτοφόλι των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αφορούν φοροελαφρύνσεις (μειώσεις ως 30% στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) και θετικά μέτρα στον τομέα της εργασίας (π.χ. σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας).

Έπεται ανασχηματισμός

Στο μεσοδιάστημα μέχρι τη ΔΕΘ θα έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και για τον ανασχηματισμό που βρίσκεται στην ατζέντα του πρωθυπουργού ειδικά μετά την τραγωδία σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής ανασύνταξης μετά την φθορά που επέστη η κυβέρνηση .

Αρχικά, υπήρχαν «διαρροές» για έναν ριζικό ανασχηματισμό αλλά τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως χαμήλωσαν οι προσδοκίες για εντυπωσιακές αλλαγές. Ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα θελήσει να δώσει έμφαση στη «γενιά των 40νταρηδων» ώστε να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι η «κυβέρνηση και η χώρα γυρίζουν σελίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πέρα από τα νέα πρόσωπα που θα ρίξει στη «μάχη», θα αναβαθμίσει στελέχη που ανήκουν στο στενό πυρήνα επιρροής του και τα οποία δεν έχουν φθαρεί πολιτικά.

Πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη να μετακινείται στο κόμμα και την θέση του να καταλαμβάνει ο Χρήστος Σπίρτζης. Εκτός κυβέρνησης, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, μένουν η Λυδία Κονιόρδου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Δημήτρης Αποστόλου.

Την πόρτα της εισόδου στην κυβέρνηση αναμένεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να δουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας και ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης ενώ σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, δεν αποκλείεται να δούμε και μεγάλες εκπλήξεις και να υπουργοποιούνται στελέχη όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. 

Αυτοί που δεν φαίνονται να μετακινούνται από τα υπουργεία του είναι οι Τσακαλώτος,Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Φλαμπουράρης, Αχτσίογλου και Σταύρος Κοντονής .

Επικοινωνία Παυλόπουλου με Γιούνκερ και Ολάντ: Ευχαριστίες για τη συμπαράστασή τους

με πληροφορίες από skai, Νέα, απε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα