Ανασχηματισμός με σφραγίδα Τσίπρα. Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, τα νέα πρόσωπα

Ανασχηματισμός με σφραγίδα Τσίπρα. Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, τα νέα πρόσωπα

Μετά το πρώτο διάστημα αμηχανίας που ακολούθησε τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει έναν βηματισμό έτσι ώστε από το πένθος για την τραγωδία, που έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της, να περάσει σταδιακά στην ατζέντα της επόμενης μέρας και να μη χαθεί τελείως το ορόσημο της εξόδου από το μνημόνιο στις 20 του μήνα.

Οι πυκνές πρωτοβουλίες των πρώτων ημερών του Αυγούστου, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι παραιτήσεις - καρατομήσεις προσώπων που βρέθηκαν σε καίριες θέσεις ευθύνης την ώρα της τραγωδίας, αποκαλύπτουν μια προσπάθεια:

Να κλείσει ο κύκλος των ευθυνών και των πρωτοβουλιών σχετικά με τις πυρκαγιές το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Να αποσυνδεθεί ο αναπόφευκτος μετά την παραίτηση Τόσκα ανασχηματισμός από την τραγωδία και να προσλάβει χαρακτήρα επανεκκίνησης και μετάβασης στην εποχή μετά την οκταετή «περιπέτεια» των μνημονίων, περίοδο όπου η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα πρώτα σημάδια ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συνδυαστούν με το ορόσημο της εξόδου – ο ανασχηματισμός τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 20ής Αυγούστου και της ΔΕΘ (8-9 Σεπτεμβρίου).

«Οι αλλαγές προσώπων τόσο στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και σε καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό θα φέρουν τη σφραγίδα του Τσίπρα, χωρίς παζάρια με τρίτους».

Αυτό δηλώνει στο «Π» υπουργός, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που θα γίνουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ανασχηματισμός και οι όποιες άλλες αλλαγές θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Εκλογικό σχήμα με πολιτικές και επικοινωνιακές δυνατότητες για να δώσει τις εκλογικές μάχες της επόμενης χρονιάς.

2. Άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με επιλογές προσώπων που δεν είναι απαραίτητο να έχουν χρηματίσει υπουργοί σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

3. Αξιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών που ανήκουν στη γενιά του Τσίπρα, αλλά και αναβάθμιση ορισμένων που ήδη βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε ορισμένους οργανισμούς.

Ενδιαφέρον θα έχει το αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε απομακρύνσεις υπουργών και μετακινήσεις κάποιων που είτε δεν έχουν ανταποκριθεί στον ρόλο τους είτε με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα...

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, τα υπουργεία όπου θα γίνουν αλλαγές και έχουν μπει στο παζλ του ανασχηματισμού για καρατομήσεις, μετακινήσεις, αλλαγές, είναι:

● Προστασίας του Πολίτη.

● Εθνικής Οικονομίας.

● Υγείας.

● Ναυτιλίας.

● Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

● Υποδομών.

● Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

● Διοικητικής Αποκέντρωσης.

Σε πολλά από τα υπουργεία αυτά, οι αλλαγές δεν αναμένεται να αφορούν απαραιτήτως ή μόνο τους υπουργούς, αλλά και αρκετούς υφυπουργούς, με μετακινήσεις, αναβαθμίσεις κ.λπ.

Ύστερα από δύο εβδομάδων εξαφάνιση, αφού πρώτα είχε βγει μπροστά ο Τσίπρας για να αναλάβει – αντ’ αυτής – την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου εμφανίστηκε στο Λαύριο, όπου ανακοινώθηκαν τα είκοσι μέτρα πρόληψης τυχόν επόμενων καταστροφών. Κι όμως, αν κάποιος υπέχει ευθύνη – έστω πολιτική – για το τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στο Μάτι, δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η Περιφέρεια Αττικής. Ωστόσο η επικεφαλής της προτιμά, καθώς φαίνεται, να κρύβεται την ώρα της ευθύνης και να εμφανίζεται υπό την προστατευτική ομπρέλα του πρωθυπουργού.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιφερειάρχης αντιμετωπίζει μια καταστροφή με τον ίδιο τρόπο. Έτσι είχε κάνει και στην πλημμύρα που κατέστρεψε τη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής – της οποίας οι κάτοικοι, παρεμπιπτόντως, ακόμη ζουν με τις ακραίες συνέπειες της καταστροφής. Τότε πάλι είχε αφήσει τον πρωθυπουργό να βγει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ η ίδια κρυβόταν. Συνεπώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για τακτική.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα