Η Μόσχα απελαύνει δύο Έλληνες διπλωμάτες, απαγορεύει την είσοδο σε έναν ακόμη

Η Μόσχα απελαύνει δύο Έλληνες διπλωμάτες, απαγορεύει την είσοδο σε έναν ακόμη

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα εκλήθη ο Ελληνας πρέσβης το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αντίποινα της Μόσχας ως απάντηση στις «μη φιλικές ενέργειες» της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, τον Ιούλιο

«Στις 6 Αυγούστου, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγάνας εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκε για τα αντίποινα της ρωσικής πλευράς ως απάντηση στις μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας προς Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες τον Ιούλιο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του τo Associated Press, «η Ρωσία αναφέρει ότι απάντηση quid quo pro στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα». Και προσθέτει: «Το ρωσικό υπουργείο δεν έκανε γνωστά τα ονόματα των ελλήνων διπλωματών από τους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση ρώσων διπλωματών με τις κατηγορίες ότι βοήθησαν στην οικονομική στήριξη διαδηλώσεων κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, που θα άνοιγε το δρόμο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είχε τότε διαψεύσει τους ισχυρισμούς και είχε υποστηρίξει ότι η Αθήνα προχώρησε στη συγκεκριμένη πράξη υπό την πίεση συμμάχων από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το δημοσιότητας στα ρωσικά αντίποινα περιλαμβάνονται απελάσεις και απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα διπλωματικών στελεχών, κατ΄αναλογία των μέτρων που είχε λάβει η Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο. Eιδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Hellasjournal του Μιχάλη Ιγνατίου, η Μόσχα προχωρά στην απέλαση του Εμπορικού Ακόλουθου και του διευθυντή του γραφείου τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, ενώ απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία στον Γ. Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν τη ρωσική κίνηση «ασύμμετρη», καθώς η Αθήνα είχε στοιχεία για την δράση των 4 ρώσων διπλωματών ενώ η Ρωσία προχωρά στις κινήσεις απέλασης χωρίς να προσάπτει κάτι στους έλληνες διπλωματές. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο ρώσος πρέσβης.  

thetoc

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα