Οι ημερομηνίες σταθμός που κρίνουν την πορεία των εκλογών

Οι ημερομηνίες σταθμός που κρίνουν την πορεία των εκλογών

Τις προθέσεις του τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο θα κληθεί να αποκαλύψει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ. Μέχρι τότε, θα έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του: θα γνωρίζει αν ο φετινός προϋπολογισμός αφήνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη διανομή ενός ακόμη έκτακτου μερίσματος, θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και θα έχει εκταμιευτεί η τελευταία δόση των 15 δις. ευρώ, θα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και θα έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Πρακτικά, μέχρι το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου που θα γίνει η ομιλία αλλά και η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού θα πρέπει να αποφασιστεί και το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και εντός του έτους ή αν οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο θα εξαντληθούν σε έναν ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Τα χρονικά ορόσημα στην πορεία μέχρι τη ΔΕΘ, είναι τα εξής:

1. Σήμερα αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Ο οίκος πρόσφατα προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μια βαθμίδα.

2. Στις 26 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ελλάδα δεν αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση, ωστόσο δεδομένου ότι θα βρισκόμαστε πλέον λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του προγράμματος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα κληθεί να αποκαλύψει στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου αν θα προχωρήσει σε άρση του waiver για τις ελληνικές τράπεζες κάτι που έχει προεξοφληθεί δεδομένου ότι από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα ούτε τα ομόλογά της βαθμολογούνται ακόμη με υψηλή βαθμολογία.

3. Αρχές Αυγούστου αναμένεται και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ (θα πρέπει πρώτα να κινήσουν οι διαδικασίες στο γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση με την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά) αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος. Με την εκταμίευση της δόσης θα ολοκληρωθεί και ουσιαστικά το τρίτο πρόγραμμα ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους έχει ενδιαφέρον για τις αγορές και φυσικά για την ελληνική κυβέρνηση η οποία θέλει να προγραμματίσει τις επόμενες εξόδους. Με βάση τα όσα έχουν ήδη γνωστά, το ελληνικό χρέος αναμένεται ότι θα χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση θα εγείρονται σοβαρές ενστάσεις. Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας μπορεί να παραμείνει στο επίπεδο το 2,2% σε μακροπρόθεσμη βάση (σ.σ το 2,2% είναι ο στόχος που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα για την περίοδο μέχρι το 2060) και αναμένεται να κατεβάσει τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. Και μόνο αυτή η αλλαγή, εκτοξεύει την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 200% μέχρι και το 2060.

4. Στις 10 Αυγούστου, αναμένεται να δημοσιεύει τη δική του έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch.

5. Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται η 3η δανειακή σύμβαση. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη εκδηλώσεις –με αποκορύφωμα την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πνύκα- η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται «κομβική» καθώς αναμένεται να υπάρξει ένα πρώτο στίγμα από τον πρωθυπουργό για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη ημέρα των μνημονίων.

6. Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Στο πρώτο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί, συνέταξαν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στηριζόμενοι στην πρόβλεψη ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την φετινή χρονιά θα περιοριστεί στο 1,9%. Αν επομένως υπάρξει απόδοση αντίστοιχη του α’ τριμήνου και στο β’ τρίμηνο, θα δημιουργηθούν προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου της ανάπτυξης κάτι που θα μπορεί να αποτυπωθεί και στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

7. Προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε ακριβή χρονοδιαγράμματα ούτε καν το αν ο πρώτος τριμηνιαίος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με επί τόπου επίσκεψη του κλιμακίου ή μέσω τηλεδιασκέψεων. Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Από την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών θα εξαρτηθεί (μεταξύ άλλων) και το αν θα αποδεσμευτεί η πρώτη δόση των ANFAs και των SMPs ύψους 600 εκατ. ευρώ η οποία αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Eurogroup του Ιουνίου και είναι προγραμματισμένο να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα