Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά για Λαβρόφ: Θα απαντάμε αποφασιστικά στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά για Λαβρόφ: Θα απαντάμε αποφασιστικά στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

Έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε από το Μαξίμου λίγο μετά τις 18:00 χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Οι δυο τους κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Επεσήμαναν, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Σε χθεσινή του απάντηση στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι, «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις».

Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η Μόσχα, η ελληνική διπλωματία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

"Πυρά" απο την αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης σε δήλωση του, αναφέρει «η γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή απαιτεί εθνικά υπεύθυνους χειρισμούς. Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών  και την ακύρωση της επίσκεψης  Λαβρόφ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει κόμματα και λαό. Δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει «η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο “σημαιοφόρου” στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει ξανά τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό απ’ την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, μ’ ευθύνη της κυβέρνησης και για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου».

antennanews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα