Σύγχυση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό

Η σύγχυση που επικρατεί στους ΑΝΕΛ μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών αλλά και στελεχών του κόμματος, έχουν οδηγήσει τον Πάνο Καμμένο σε συνεχείς αυτοαναιρέσεις γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο Μαξίμου και ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική συνοχή.  Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων με αφορμή την συμφωνία για το Σκοπιανό μπαίνουν καθημερινά σε δοκιμασία, μετά το μπαράζ παρεμβάσεων του πρόεδρου των ΑΝΕΛ που όσα λέει το πρωί τα ανασκευάζει το βράδυ.

Το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο έχει συστήσει σε όλα τα στελέχη να κρατούν χαμηλούς τόνους στα όσα υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος και να αποφεύγουν να ρίξουν «λάδι στην φωτιά» τονίζοντας πως ο κυβερνητικός εταίρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Τα συνεχιζόμενα μπρος – πίσω του Πάνου Καμμένου που το πρωί δηλώνει πως θα ρίξει την κυβέρνηση και το βράδυ υποστηρίζει πως θα πάει μέχρι τέλους με τον Αλέξη Τσίπρα έχει μπερδέψει ακόμα και τους βουλευτές του κόμματος του, οι οποίοι αδυνατούν σε ορισμένες περιπτώσεις την γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Η μόνη ελπίδα για τον Πάνο Καμμένο να μην εγκριθεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο στα Σκόπια γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Παράλληλα ζητά να υπερψηφιστεί στην ελληνική βουλή από 180 βουλευτές καθώς γνωρίζει πως δεν πρόκειται να βρεθούν αυτές οι ψήφοι, Την απάντηση την πήρε από τον Νίκο Κοτζιάς που υποστήριξε πως δεν παραχωρείται εθνική κυριαρχία για να περάσει η συμφωνία με διευρυμένη πλειοψηφία.

12 Ιουνίου: «Όποιος ψηφίσει την συμφωνία τίθεται εκτός κόμματος»

Παράδοση τείνουν να γίνουν οι έκτακτες συνεντεύξεις τύπου που πραγματοποιεί ο Πάνος Καμμένος. Την πρώτη την πραγματοποίησε ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αλλάζοντας τον εκπρόσωπο τύπου, καθώς γνώριζε ότι η Μανταλένα Παπαδοπούλου θα αποχωρούσε από το κόμμα λόγω της διαφωνίας με την στάση του κυβερνητικού εταίρου στο Σκοπιανό. Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος βάζει κομματική γραμμή «όποιος ψηφίσει την συμφωνία τίθεται εκτός κόμματος» λίγες ώρες όμως αργότερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος την χαρακτήρισε θετική παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο του κόμματος.

16 Ιουνίου: Οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν την πρόταση μομφής για το Σκοπιανό

Δεν πέρασαν τέσσερις ημέρες και ο Πάνος Καμμένος στηρίζει τον κυβερνητικό εταίρο καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ για την «Συμφωνία των Πρεσπών». Παρά τα πολιτικά  «πυροτεχνήματα» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζεται στο τέλος των ομιλιών στην ολομέλεια χωρίς να πάρει τον λόγο σε ένα ζήτημα που ο ίδιος το είχε αναγάγει σε μείζον.

30 Ιουνίου: «Οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνησης»

Βλέποντας το κόμμα του να φυλλοροεί ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει τους ΑΝΕΛ. Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις του Δημήτρη Καμμένου και του Γιώργου Λαζαρίδη τους οποίους ο πρόεδρος του κόμματος, τους επιτίθονταν με αναρτήσεις στα «social media» . Από το βήμα του εθνικού συμβουλίου των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι οι ΑΝΕΛ θα εμποδίσουν να έρθει προς κύρωση η συμφωνία στην βουλή καθώς θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.  Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε το Μαξίμου και προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην συνέχεια ξεκαθάρισε την εικόνα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος ερμηνεύοντας τον Πάνο Καμμένο είπε ότι όταν έρθει η συμφωνία στην βουλή οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν τους βουλευτές τους από την κυβέρνηση.

2η Ιουλίου: Απουσία Καμμένου από το υπουργικό συμβούλιο

Νέο πυροτέχνημα από τον Πάνο Καμμένο, που ενώ είναι στην βουλή απουσιάζει από το υπουργικό συμβούλιο, προφασιζόμενος επείγοντα τηλεφωνήματα. Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και διαζυγίου μεταξύ των δύο εταίρων, φούντωσαν και πάλι με το Μαξίμου να αποφεύγει να πάρει θέση για την απουσία του υπουργού Άμυνας. Στην συνέχεια διαρρέεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Κάμμενος συναντήθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τους.

3η Ιουλίου:  Το πρωί φεύγει το βράδυ μένει στην κυβέρνηση

Νέο συναγερμό προκαλεί μία ακόμη έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί ο Πάνος Καμμένος αυτή την φορά με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας και με πρόσχημα την Σύνοδο του ΝΑΤΟ απαντάει σε μια σειρά ερωτήσεων που έχουν να κάνουν με την στάση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα των Σκοπίων. Ο κυβερνητικός εταίρος θέτει εκ νέου θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος «την απόφαση θα την πρέπει να την πάρει ο ελληνικός λαός» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αυτά το πρωί γιατί το βράδυ αλλάζει στάση και με συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 τονίζει πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019, στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην βουλή μετά από δύο χρόνια.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα