Σκοπιανό: Τα επόμενα βήματα μετά την συμφωνία. Οι ημερομηνίες κλειδιά

Σκοπιανό: Τα επόμενα βήματα μετά την συμφωνία. Οι ημερομηνίες κλειδιά

Η 12η Ιουνίου είναι μια ημέρα ιστορική από κάθε άποψη. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είναι οι πρώτοι ηγέτες των κρατών τους που, έπειτα από 27 χρόνια, κατόρθωσαν να κάνουν ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση μιας από τις καταγεγραμμένες διενέξεις του ΟΗΕ. 

Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής: 

Πέμπτη ή Παρασκευή: Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κύρωση της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ 

25-26 Ιουνίου: Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ  θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία»

28-29 Ιουνίου: Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί το θετικό μήνυμα στην «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

11 Ιουλίου: Θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία («Βόρεια Μακεδονία») στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική ) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ. 

Ένα μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι, με το τι  θα συμβεί σε περίπτωση που, στις 28 Ιουνίου, η Ε.Ε. δεν αποφασίσει να δώσει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ. 

Θα είναι, μετά, υποχρεωμένη η ΠΓΔΜ να αλλάξει τα εσωτερικά έγγραφά της ή θα πρέπει να περιμένει έως ότου λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.;

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα