Σκοπιανό: Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα εμπλοκή. Επόμενο ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Σκοπιανό: Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα εμπλοκή. Επόμενο ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για την κυβέρνηση οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό καθώς η γειτονική χώρα δείχνει να δυσκολεύεται να κάνει πράξη τις ελληνικές απαιτήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.  

Στις 13 ημέρες που μεσολάβησαν από την συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες όλα έδειχναν πως Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και απέμενε μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών προκειμένου να βγει «λευκός καπνός» για ένα ζήτημα που ταλανίζει την χώρα μας για περίπου τρεις δεκαετίες.

Και ενώ όλα έδειχναν πως το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα θα γινόταν μέσα στα επόμενα 24ωρα, μία ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών των Σκοπίων φρέναρε απότομα την διάχυτη αισιοδοξία που υπήρχε στο Μαξίμου. Η γειτονική χώρα ζητά κι άλλο χρόνο, βάζοντας στην άκρη τις προθεσμίες που έχουν τεθεί κάνοντας λόγο για ασάφειες που υπάρχουν στην πολιτική συμφωνία και θέτουν ως ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου.   

Η ανακοίνωση του Νικολά Ντιμιτρόφ προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση καθώς ήταν εκείνος που είχε συμφωνήσει σχεδόν σε όλα τα ζητήματα με τον Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες. Μάλιστα η ενόχληση του Μαξίμου ήταν τέτοια που κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε «ότι ορισμένοι παίζουν παιχνίδια» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από τις κινήσεις τακτικισμού που επιχειρεί η γειτονική χώρα, κρύβεται μία προσπάθεια πίεσης προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να συζητηθούν όλα στις Βρυξέλλες στην οποία θα βρίσκονται και οι ευρωπαίοι ηγέτες. Θέλουν δηλαδή να φέρουν προ τετελεσμένου την κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής, γνωρίζοντας την επιθυμία του Βερολίνου και των Βρυξελλών για την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε.

Στο Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει και το τονίζουν σε όλους τους τόνους πως τα Σκόπια δεν θα πάρουν εισιτήριο για ευρωπαϊκή ένταξη ή στο ΝΑΤΟ αν πρώτα δεν εκπληρώσουν τα όσα έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά από αυτές τις εξελίξεις το βέβαιο είναι πως τα Σκόπια θα επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου από την μία να κατευνάσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας τους και από την άλλη με την πίεση ακόμα από εξωτερικούς παράγοντες να κερδίσουν ότι μπορούν στην διαπραγμάτευση τους με την Ελλάδα.

Τι προηγήθηκε     

Ωστόσο το τηλεφώνημα από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό το περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας από τα τέλη Μαΐου, όταν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσαν πως τον λόγο τον έχουν οι δύο πρωθυπουργοί. Το τηλέφωνο όμως του Έλληνα πρωθυπουργού ποτέ δεν χτύπησε καθώς με την επιστροφή του Νικολά Ντιμιτρόφ στα Σκόπια υπήρξε η πρώτη δημόσια αντίδραση από τον πρόεδρο των Σκοπίων ο οποίος διαφώνησε με την χρήση της ονομασίας σε «erga omnes» και ακολούθησε το συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης.

Βλέποντας το κλίμα να στραβώνει ο Νίκος Κότζιας με την συνέντευξη του στην ΕΡΤ την προηγούμενη Δευτέρα εξέπεμψε νέο μήνυμα προς την γειτονική χώρα, μιλώντας με θετικά σχόλια για την στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα δεν έδειχνε να ανησυχεί για την καθυστέρηση που υπήρχε.

Την σκυτάλη πήρε 24 ώρες μετά ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως ήταν θέμα χρόνου να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα κάτι που τελικά όμως δεν συνέβη.

Νέο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Σκοπιανό

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα