Εν αναμονή του τηλεφωνήματος από τον Ζάεφ, μετά τα συλλαλητήρια

Εν αναμονή του τηλεφωνήματος από τον Ζάεφ, μετά τα συλλαλητήρια

Χωρίς βεβαιότητες αναμένουν στην κυβέρνηση το τηλέφωνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά και το πέρασμα του σκοπέλου των συλλαλητηρίων.

Η χαμηλότερη του αναμενόμενου συμμετοχή στα συλλαλητήρια δεν δημιούργησε ιδιαίτερο προβληματισμό στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον αποφόρτισε την πολιτική πίεση που δέχονταν τις προηγούμενες μέρες. 

Αντιθέτως, προβληματισμός υπάρχει για την καθυστέρηση του τηλεφωνήματος Ζάεφ, το οποίο δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος αντιμετωπίζει πρόβλημα να περάσει η συμφωνία από το εσωτερικό της χώρας του. 

Και αυτό, γιατί είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση των Σκοπίων καλείται να εφαρμόσει το erga omnes στη χρήση της ονομασίας.

Πάντως, τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζεται ακόμη η ελπίδα ότι αυτό το τηλέφωνο θα γίνει τις επόμενες μέρες. 

Όπως επισημαίνεται, η ΠΓΔΜ βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ και μια μη λύση στην τρέχουσα συγκυρία θα διέκοπτε απότομα αυτή την προοπτική, αλλά και ευρύτερα θα διακινδύνευε το μέλλον της χώρας.

Επιπλέον, θα χάνονταν αρκετά κονδύλια που θα πάρει η χώρα αν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες, πολύ μεγαλύτερα από τα κονδύλια προενταξιακής διαδικασίας που λαμβάνει τώρα.

Συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα: Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα