Τσίπρας: Η αξιοπιστία της λύσης στο χρέος δεν θα κριθεί από το ΔΝΤ

Τσίπρας: Η αξιοπιστία της λύσης στο χρέος δεν θα κριθεί από το ΔΝΤ

Ευτυχώς η δραστηριότητα του τομέα της ναυτιλίας, στα χρόνια της κρίσης, δεν συμβάδισε με την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό όμως, έχει έρθει η ώρα να τελειώσει και η ελληνική ναυτιλία να είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσονται δυναμικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τελετή εγκαινίων των Ποσειδωνίων.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια δύσκολης και επίμονης προσπάθειας για να ξαναμπεί η οικονομία σε πορεία ανάκαμψης ενώ προστατεύονταν τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από τη μακροχρόνια ύφεση, και κυρίως για να θέσουμε τις νέες, σταθερές και υγιείς βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχτεί η χώρα για ένα καλύτερο αύριο ξεπερνώντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος, συμπλήρωσε.

Όπως είπε «καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και των αγορών κάτι που είναι το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης» και ταυτόχρονα είναι «η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εντός Ιουνίου ολοκληρώνονται τα τελευταία προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής και πηγαίνουμε με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε θα έχουν καταλήξει οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα.

«Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση που θα δώσει στην Ελλάδα σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές σχήματος. Δουλεύουμε για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει το χρόνο στην οικονομία να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευτεί. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό, χωρίς μάλιστα να ζημιωθούν οι λαοί, οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της ευρωζώνης», τόνισε.

Όπως είπε η αξιοπιστία της λύσης δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι αλλά από την ουσία της, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της «χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης», κάτι που χαρακτήρισε εθνικό στόχο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, και θα προωθεί την εξωστρέφεια της οικονομίας μας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Εκτίμησε ότι ήδη υπάρχουν τα πρώτα θετικά σημάδια από το ισοζύγιο πληρωμών, καθώς οι εξαγωγές διαρκώς αυξάνονται.

Η ναυτιλία

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ναυτιλία σημείωσε ότι η ανάδειξη του Πειραιά, σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις οικονομίες της Ασίας, κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας. «Πρόθεση μας είναι να συνδράμουμε περαιτέρω για την καθιέρωσή του σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ναυτιλιακό κέντρο, που τουλάχιστον σε επίπεδο υπηρεσιών θα μειώνει την απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Σιγκαπούρης».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει «ιστορική ευκαιρία», για την αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στον κλάδο της ναυτιλίας και των άλλων δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, «που θα μας επαναφέρει με αξιώσεις στο διεθνές οικονομικό προσκήνιο».

Αναφέρθηκε στην λιμενική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε μέσω επιλεγμένων συμβάσεων παραχώρησης λιμένων στρατηγικής σημασίας, και με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο με τις απαραίτητες δομές και υποδομές, μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη και στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας αλλά και στον τομέα του τομέα του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, όπου η κατασκευή νέων υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των ήδη υφισταμένων θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του yachting.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε τον κόσμο κόσμο της ναυτοσύνης. «Σε ότι μας αφορά ως Πολιτεία, θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των πληρωμάτων και να γίνονται σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα τους, ειδικότερα όσον αφορά τους μισθούς, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας», τόνισε.

«Η χώρα μας είναι σε θέση να μεταφέρει και να διδάξει τη τεχνογνωσία που διαθέτουμε και να καταστεί διεθνές κέντρο προσέλκυσης για την εκπαίδευση όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία και με όλα τα στάδια ανάπτυξης της», εκτίμησε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα