Σκοπιανό: Για πρώτη φορά πάνω από 50% οι πιθανότητες επίλυσης του ονοματολογικού

Σκοπιανό:  Για πρώτη φορά πάνω από 50% οι πιθανότητες επίλυσης του ονοματολογικού

Για πρώτη φορά πιθανότητες μεγαλύτερες του 50% για μια επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ δίνουν διπλωματικές πηγές ενόψει της σημερινής συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της συνόδου Βαλκανικών χώρων και χωρών του Βίζεγκραντ σήμερα και αύριο στο Σούνιο.

"Περιμένουμε απάντηση για το "erga omnes". Αν το δεχθούν, το θέμα, έχει τελειώσει" εξηγούν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι από την Αθήνα ό,τι είναι να γίνει, έχει γίνει και τώρα αναμένεται η κίνηση των Σκοπίων.

Δεδομένου ότι αυτό έχει εκφραστεί με σαφή τρόπο στις διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα με τη γείτονα, οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις Ζάεφ για επίτευξη λύσης μοιάζουν να δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων είναι αποφασισμένη να αποδεχθεί και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί αυτό το θετικό σενάριο, σήμερα και αύριο δεν αναμένεται οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια, αλλά να σηματοδοτηθεί σε επίπεδο ρητορικής ότι η τελική συμφωνία θα υπάρξει στην διάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκάνιων, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ Τσίπρα και Ζαεφ.

Πάντως, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο της συμμαχίας τον Ιούλιο. Ωστόσο, μπορεί να ξεκινήσει μια μεταβατική περίοδος με αυτή την προοπτική και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Κρίσιμης σημασίας σε αυτή τη διαδικασία θα είναι το δημοψήφισμα για αλλαγή του συντάγματος στην ΠΓΔΜ, αλλά και η αντίστοιχη ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.

Η διάσκεψη στο Σούνιο

Στη διάσκεψη στο Σούνιο συμμετέχουν οι χώρες του βιζεγκραντ στην ΕΕ - Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία-, οι τέσσερις χώρες των Βαλκανίων στην ΕΕ - Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία- και οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να μπουν στην ΕΕ -Σερβια, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία.

Αντικείμενο της σύνοδου είναι η αναζήτηση των προϋποθέσεων για την είσοδο των έξι χωρών στην ΕΕ, καθώς και η ανάγκη σύναψης συμμαχιών μεταξύ των μικρότερων χωρών της ΕΕ προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντα τους στην επικείμενη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα