Η συμφωνία αναβάθμισης των F-16 - Οι λεπτομέρειες του deal

Η συμφωνία αναβάθμισης των F-16 - Οι λεπτομέρειες του deal

Συνεδρίασε το πρωί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και αποφασίσθηκε η έγκριση της αναβάθμισης 85 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών», αναφέρει ανακοίνωση απο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πηγές του real.gr στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ προβλέπεται η πληρωμή του εξοπλιστικού προγράμματος, αντί για εμπροσθοβαρής να επιμηκυνθεί σε περισσότερα έτη αποπληρωμής.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα ζητούσε δόσεις των 150 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2021.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας

Σύμφωνα με τις πηγές του Πενταγώνου, το συνολικό κόστος της συμφωνίας θα φτάσει τα 1,1 δισεκ. ευρώ.

-Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ

-Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων

-Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020 - 2021

-Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028

Όπως αναφέρει το militaire.gr στο ΥΠΕΘΑ έφτασε νέα πρόταση τις τελευταίες ημέρες μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα και έτσι υπήρξε πρόταση κοντά στα οικονομικά δεδομένα της ελληνικής πλευράς.

Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μιά μεγάλη ημέρα για την ΠΑ

Πάιατ: Μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας

Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 , χαιρετίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πάιατ κάνει λόγο για μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο ‘Αμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Επίσης, συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.

Κικίλιας: “Συμφωνούμε αλλά περιμένουμε ενημέρωση”

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση των F-16, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16. Θα περιμένουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε αναλυτικά».

Το 48ωρο θρίλερ πριν την απόφαση για τα F-16

Θρίλερ 48 ωρών με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16.

Μετά από το τελευταίο ΚΥΣΕΑ όπου η πρόταση του εκσυγχρονισμού 85 F-16 δεν “πέρασε”, λόγω των υψηλών δόσεων που απαιτούσαν οι Αμερικανοί μέχρι το 2021, ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου Καμμένου, ο οποίος με τις δηλώσεις του έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πολλά περιθώρια…

Όπως αναφέρει το militaire.gr, η νύχτα ήταν μεγάλη και τα τηλέφωνα από και πρός ΗΠΑ “άναψαν”. Προτάσεις επί προτάσεων και τελικά οι πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία έκλεισε με την μετακύλιση ενός ποσού πληρωμών από το 2021 στο 2022. Πόσο είναι αυτό το ποσό; Κυκλοφορεί ένα νούμερο, αλλά καλό θα είναι να το δούμε και γραπτώς, γιατί οι πληροφορίες ακόμη είναι “αλληλοσυγκρουόμενες”.

Η συμφωνία πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα και ήταν πολύ κοντά στο να μην επιτευχθεί. Τελείωσε με έκτακτο ΚΥΣΕΑ το πρωί. Αυτό που προέχει τώρα είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια. Η συμφωνία αφορά στον εκσυγχρονισμό στην έκδοση V, 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Το κόστος κοντά στο 1,2 δις ευρώ με τον Καμμένο να υποστηρίζει ότι τελικά θα πέσει κάτω από το 1,1 δις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα