Σκοπιανό: Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Κοτζιά - Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό

Σκοπιανό: Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Κοτζιά - Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς , που βρίσεκται στα Σκόπια, ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα τις επαφές του στη γείτονα χώρα, με τις επαφές που είχε με τον αρχηγότης αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στα γραφεία του VMRO.

«Μία επίσκεψη σημαντική αλλά και συμβολική με την οποία», όπως τόνισε ο ίδιος, «τήρησα την υπόσχεση που είχα δώσει, να επισκεφθώ την πρωτεύουσα των Σκοπίων μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κοτζιάς προηγουμένως είχε συναντήσεις στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι καθώς και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, τους οποίους, όπως και τον κ. Μίτσκοσκι, επίσης ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ στο κυβερνητικό μέγαρο και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαΐκών Υποθέσεων, μετά τη δίωρη και πλέον συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία εξεύρεσης μιας «έντιμης» λύσης που θα έχει διάρκεια στο χρόνο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του, δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του συντάγματος ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καθώς και ο υπουργός Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, τίμησαν με την παρουσία τους και τη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Ντιμιτρόφ: Πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα

Ενστάσεις Ντιμιτρόφ για το «Gorna Makedonija»

«Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία… Σκέφτομαι το πρώτο ήμισυ τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη Ελλάδας, και μετά το δεύτερο ήμισυ, τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη εδώ (…) νομίζω υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμα», σημείωσε από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Για το αμετάφραστη σύνθετη ονομασία «Gorna Makedonija» ο κ. Ντιμιτρόφ. υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και στα δύο (τμήματα), είναι δύσκολο να το προφέρεις, ίσως χαθεί και σαν όνομα».

«Αν γίνει μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μέτρα εμπιστοσύνης, νομίζω ότι και ο "Νίκος" έχει πραγματική επιθυμία για λύση, που δεν θα υποτιμήσει καμία πλευρά, και θα ανοίξει τις θύρες του μέλλοντος» ανέφερε.

Ω προς τις αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα, σύμφωνα με τον Σκάι, ο ίδιος αρκέστηκε να αναφέρει ότι στην κοσμηματοποιία της χώρας του θέλει υπομονή και πολύ τέχνη μέχρι να κατασκευαστεί το κόσμημα.

Την επομένη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, θα έχουμε πολύ περισσότερες συνομιλίες θα συναντηθούμε περισσότερες φορές έως ότου βρούμε κάποιο τρόπο για να μετατοπίσουμε τα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά όσους αντιστέκονται σε ενδεχόμενη συμφωνία, ο στενός συνεργάτης του Ζάεφ μίλησε για «ανταγωνισμό μέλλοντος – παρελθόντος».

Τσίπρας: Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija

Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija, ήταν η απάντηση του  Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση δημοσιογράφου από το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (MIA) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αφού η δημοσιογράφος υπέβαλε τις ερωτήσεις της, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

«Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».

«Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο», τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα