Ηχηρό μήνυμα ΕΕ προς Ερτογάν για τους 2 στρατιωτικούς - Ιστορική απόφαση για το Αιγαίο

Ηχηρό μήνυμα  ΕΕ προς Ερτογάν για τους  2 στρατιωτικούς - Ιστορική απόφαση για το Αιγαίο

Στήριξη στην Ελλάδα με ηχηρό  μήνυμα  από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα.

Μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η ΕΕ παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.

Για πρώτη φόρα σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Αποτυπώθηκε επίσης η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Και υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία, το οποίο επιγράφεται "Δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο".

 

Συγκεκριμένα, πέραν της προσθήκης φράσης όπου εκφράζεται η ανησυχία για την κράτηση "Ευρωπαίων πολιτών" στην Τουρκία, στοιχείο που υπήρχε στο τελευταίο προσχέδιο, προσετέθη η φράση "συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών" στην παράγραφο 15 του κειμένου.

Αναλυτικά το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει (12) ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την Ελλάδα".

"Υπενθυμίζοντας (13) τα συμπεράσματά του τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο", τονίζουν οι 28.

"Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει (14) την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημειώνει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Τέλος (15) καταγράφεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων σε διάλογο με τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο στα θέματα αυτά", αναφέρουν τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ (16).

Επίσης υπήρξε  δέσμευση Γιούνκερ- Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στον Ερντογάν, στη σύνοδο της Βάρνας ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ-Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Επικοινωνία Τσίπρα με Πούτιν

Πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα απηύθυνε χθες ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, συζητήθηκαν οι ευρωρωσικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στη στάση της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αυξανόμενη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του ανθρωπιστικού τομέα. Ο κ. Πούτιν, έπειτα από σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα, τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει ότι συζητήθηκαν, επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των βρετανικών αιτιάσεων έναντι της Ρωσίας για την υπόθεση Σάλσμπερι.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα