Ισχυρό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία επιδιώκει ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου, όπου αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός - σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας - αναμένεται να θέσει το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στο πλαίσιο αυτό θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους.

Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των - κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την Ένωση, μεταξύ των οποίων η πορεία της ευρωζώνης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, η φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, η στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit, οι ευρωρωσικές σχέσεις καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία.

Στα ζητήματα της οικονομίας, θα γίνει συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους και είναι σαφές ότι από την ελληνική πλευρά θα τονιστεί η ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Διότι, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεύτερον, στη Σύνοδο Κορυφή για την Ευρωζώνη θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις – με χαρακτηριστικότερη την ομιλία στην Πνύκα, παρουσία του Γάλλου Προέδρου – όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Θέσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης - όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Bloomberg: Πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξάλλου πρόκειται να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα» επισημαίνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο έγγραφο με σημερινή ημερομηνία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα