Στα περίπτερα της ΔΕΘ ξεναγηθηκε ο Τσίπρας. Βίντεο

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα περίπτερα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), κατόπιν της συνάντησης που είχε  με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το περίπτερο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) ήταν το πρώτο που επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός. Στο σημείο τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της νέας διοίκησης του Οργανισμού, Στέλιος Παππάς, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

«Προτεραιότητα μας είναι να χτίσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στον οργανισμό και τους πολίτες», τόνισε ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σημείωσε πως «αυτή η σχέση έως τώρα ήταν η χειρότερη δυνατή».

ΠΑΟΚ... πρωταθλητής

«Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο» τόνισε, παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το περίπτερο της Αττικό Μετρό.

Ο πρόεδρος της επιχείρησης, Γιάννης Μυλόπουλος, τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων και για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας στον σταθμό Αρετσού της Καλαμαριάς.

«Το μόνο που μένει στην πόλη είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα», σχολίασε, αστειευόμενος ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε τα περίπτερα του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ, όπου έλαβε ως δώρο ένα βιβλίο.

Το «έξυπνο» υδρόμετρο της ΕΥΑΘ

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το «έξυπνο» υδρόμετρο της ΕΥΑΘ. Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε πώς λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα του ψηφιακού υδρόμετρου της εταιρείας, το οποίο επιτρέπει στον καταναλωτή να ενημερώνεται για τις καθημερινές καταναλώσεις και να ελέγχει το υδρόμετρο από τον υπολογιστή ή ακόμη από το κινητό του τηλέφωνο.

Ρομπότ «Ρολίτα»

Ξεχωριστή συνάντηση είχε με ένα ρομπότ, ονόματι «Ρολίτα», το οποίο κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Ακαδημία Ρομποτικής. Το ρομπότ αποτελεί δημιουργία φοιτητών του ιδρύματος, οι οποίοι ασχολούνται με την κοινωνική και εκπαιδευτική ρομποτική.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα περίπτερα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τον υποδέχτηκε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Την ίδια ώρα, στο περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τον υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη, ενώ ενημέρωση έλαβε και από τον Νίκο Παππά, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Στο επίκεντρο τα σχολικά γεύματα

«120.000 σχολικά γεύματα θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το 74% των σχολείων της Θεσσαλονίκης θα καλυφθεί από τον Οκτώβριο με ζεστό φαγητό για τα παιδιά», δήλωσε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποδεχόμενη τον Πρωθυπουργό στο περίπτερο του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την ανεργία από την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, και από τον αρμόδιο υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, αξιώνοντας την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

Διατηρητέα μνημεία και παραδοσιακοί οικισμοί

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, για τα διατηρητέα μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Όπως υποστήριξε η αρμόδιας υφυπουργός,  σε Μακεδονία και Θράκη υπάρχουν 3.000 διατηρητέα κτίρια και 70 παραδοσιακοί οικισμοί.

Στο περίπτερο της Κίνας ο Τσίπρας: Το πάντα της Cosco, το κινητό της Huawei και το κινέζικο τσάι

Το περίπτερο της τιμώμενης χώρας της 82ης Διεθνούς Εκθέσεως, της Κίνας, εγκαινίασε πριν λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων, σε πολιτικό αλλά και σε εμπορικό επίπεδο.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κϊνα, τόσο στο πολιτικό όσο και στο εμπορικό επίπεδο, αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Εγώ βρέθηκε ως πρωθυπουργός δύο φορές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και προχώρησα μια σειρά από σημαντικές κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η 82η Έκθεση είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης που ενισχύθηκε και έχει πολλά να δώσει ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος είναι «να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν παγκόσμιο οικονομικό, επιχειρηματικό, διαμετακομιστικό κόμβο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, μετά τον Πειραιά, μπορεί να είναι αυτή που θα διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο στη σύσφιξη Ελλάδας και Κίνας, έναν ξεχωριστό ρόλο και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια αναφορά στην ΔΕΘ, λέγοντας ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικός σταθμός στις σχέσεις τις δύο χωρών. Εγκαινιάζω με χαρά το περίπτερο, ευχόμενος να έχει χιλιάδες επισκέπτες που θα μείνουν εντυπωσιασμένοι από την επαφή που θα έχουν με έναν πολιτισμό που για μας είναι μακρινός μεν, αλλά οικείος. Η αγωνία και η προσπάθειά μας είναι oi σύγχrονοι πολιτισμοί να βαδίζουν μαζί σε έναν σύγχρονο κόσμο».

Η βόλτα στο περίπτερο της Κίνας
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε στα Stand του περιπτέρου 13, με πρώτο σταθμό αυτό της Cosco. Εκεί συνομίλησε με τους εκπροσώπους της εταιρείας για την πορεία της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά και φωτογραφήθηκε δίπλα στον captain Cosco, το πάντα - μασκότ της εταιρείας. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του περιπτέρου του δώρισαν κουκλάκια της μασκότ, για τα παιδιά του.

Ο πρωθυπουργός πέρασε και από το περίπτερο της Huawei, οπου του δώρισαν ένα κινητό της εταιρείας, ενώ έκλεισε την επίσκεψή του πίνοντας κινέζικο τσάι, το οποίο, όπως είπε, του άρεσε πολύ.
thestival.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: