Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης-δικαστών. Λάδι στη φωτιά η τοποθέτηση Θάνου στο Μαξίμου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-δικαστών καθώς μετά τις απανωτές βολές κυβερνητικών στελεχών, οι δικαστικοί σηκώνουν το γάντι και απαντούν με σκληρές ανακοινώσεις.

Οι κυβερνητικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης που μιλά για αντιθεσμικές παρεμβάσεις.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και η τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, ως άμισθης προϊσταμένης στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Ακολούθησε πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση ενώ στην αντεπίθεση πέρασε το Μαξίμου, το οποίο υπεραμύνεται της τοποθέτησης της κ. Θάνου, στρέφοντας τα πυρά κατά της ΝΔ.

Συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή την υπόθεση Θάνου, σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν με ακόμα ένα ανόητο επιχείρημα το αφήγημά τους περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις», αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Τελευταία αφορμή αποτέλεσε η ανάληψη καθηκόντων της ε.τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου αμισθί ως προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, μετά τη συνταξιοδότησή της», σημειώνει και παραθέτει μια σειρά περιπτώσεων όπου συνταξιούχοι δικαστικοί διατέλεσαν σύμβουλοι πρωθυπουργών.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει: «Επειδή ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΝΔ, είτε έχει κοντή μνήμη είτε όψιμα μπήκε στην πολιτική, υπενθυμίζουμε, ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν:

- Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παραιτήθηκε από εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.

- Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Σήμερα δε, ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ συνεχίζει να παρέχει τις νομικές του γνώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίσης ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη.

Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν υπηρετήσει στα νομικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Απαιτεί λοιπόν τουλάχιστον θράσος από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαλεί την κυβέρνηση για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της, αλλά και σαφή προσβολή προς τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που αποφασίζουν κατόπιν της λήξης της θητείας τους να εισφέρουν τις νομικές τους γνώσεις από θέσεις που εκείνοι επιλέγουν».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη εξέλιξη αυτή ως «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία», τονίζοντας ότι «η κίνηση καταδεικνύει πως για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν υφίσταται καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών, ενώ οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στην αγωνία της να «εξυπηρετήσει» και να «εξυπηρετηθεί» δεν κρατάει ούτε καν τα προσχήματα και προειδοποιεί ότι «η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής».

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η τοποθέτηση της Β. Θάνου ως επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού αποκαλύπτει την αλαζονεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, αρμόδιος της ΔΗΣΥ για θέματα Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, 2,5 χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο.

Το Ποτάμι

Με δήλωσή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ανησυχία του για την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τη διάκριση των εξουσιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις»

ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σχολιάζει ότι αφού η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου «απέτυχε να παρατείνει το συνταγματικά προβλεπόμενο όριο συνταξιοδότησης των δικαστών», συνεχίζεται η «αντιθεσμική ώσμωση» δικαστικής - εκτελεστικής εξουσίας σε ανώτατο επίπεδο.

Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος και τον καλεί να απαντήσει στον λαό «για τα πώς και τα γιατί της συναλλαγής με την κ. Θάνου».

ΔΗΜΑΡ

Την ανάληψη διοικητικής θέσης από δικαστή ή την συμμετοχή του σε εκλογές, αφού συμπληρωθούν τρία έτη από την συνταξιοδότησή του, προτείνει η ΔΗΜΑΡ.

Με αφορμή την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού, ο Νίκος Τσούκαλης, μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ δήλωσε: «Και με αποδείξεις πλέον ο ανομολόγητος εναγκαλισμός κυβέρνησης- δικαιοσύνης!

Εδώ και τώρα να έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση ανάληψης άμισθης ή έμμισθης διοικητικής ή πολιτικής θέσης ή βουλευτικής υποψηφιότητας σε δικαστικό μετά την συνταξιοδότηση του για μια τριετία».

Παπαγγελόπουλος κατά Ένωσης Εισαγγελέων: Δείχνετε έντονα αντικυβερνητική διάθεση και συντεχνιακή νοοτροπία

Απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, μιλώντας στο πλαίσιο του διήμερου Φόρουμ για την ενίσχυση της ακεραιότητας στον δημόσιο τομέα που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Όπως είπε: «Υπενθυμίζω ότι η Ένωση Εισαγγελέων, όπως άλλωστε και όλες οι δικαστικές ενώσεις, είναι σωματεία με επιστημονική αποστολή. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία.

Αναρωτιέμαι αν αυτοί που υπέγραψαν την ανακοίνωση προβληματίζονται άραγε γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 15 χρόνια στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής.

Γνωρίζουν ότι η δικαιοσύνη έχει κατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίας και 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται;»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα