Στην Αθήνα σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Τι θα συζητήσει

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπυοργό και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας θα συναντηθεί στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εν μέσω διαρκούς έντασης στο Αιγαίο, αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ η συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσω αποκλιμάκωσης, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέλεξε να έχει και “ιδιωτική¨επίσκεψη στην Κομοτηνή ρίχνοντας νέο “λάδι στη φωτιά”.

Τι θα συζητήσει

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ το πρωί σήμερα στην Αθήνα, αλλά και η ιδιωτική επίσκεψη το απόγευμα στη Θράκη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Μεταφορών Αχμέτ Αλσλάν και τον υπουργό Ενέργειας Μεράτ Αλτμπαϊράκ, ο οποίος και γαμπρός του Ερντογάν, με τους Τούρκους υπουργούς να συναντούν στο περιθώριο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Μπιναλί Γιλντιρίμ τους έλληνες ομολόγους τους.

«Ο τερματισμός της προκλητικότητας στο Αιγαίο και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελούν προϋπόθεση για μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, την οποία η Ελλάδα στηρίζει εφόσον η Άγκυρα τηρεί τις προϋποθέσεις» πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, να τονίσει στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο έλληνας πρωθυπουργός στον τούρκο ομόλογό του.

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Αθήνα έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης που είχαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη νέα διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, με τις απειλές της Άγκυρας να αιωρούνται ενόψει της γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου και της μη έκδοσης των οκτώ τούρκων πραξικοπηματιών από την Αθήνα, με την αύξηση της προκλητικότητας στο Αιγαίο και με την έντονη κινητικότητα στο προσφυγικό και την ευρύτερη περιοχή.

Συνέντευξη Τύπου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η συνέντευξη Τύπου των δυο πρωθυπουργών νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως εάν ο τούρκος πρωθυπουργός θέσει εκ νέου θέμα για τη Συνθήκη της Λοζάνης- και γενικότερα τι θα πει για τη μειονότητα της Θράκης- αλλά και για τις τοποθετήσεις του για το Κυπριακό, την προκλητικότητα στο Αιγαίο και την μη έκδοση των τούρκων αξιωματικών, για την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός σε συνέντευξή του προχθές Σάββατο.

Με Παυλόπουλο και Μητσοτάκη

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα γίνει δεκτός σε εθιμοτυπική επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανησυχία για την επίσκεψη στη Θράκη

Το απόγευμα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι τρεις υπουργοί που τον συνοδεύουν θα επισκεφθούν ιδιωτικώς τη Θράκη, όπως συνέβη με τον Ταγίπ Ερντογάν το 2004, ενώ θα είναι η πρώτη επίσκεψη τούρκου αξιωματούχου στην περιοχή μετά το πραξικόπημα στην Άγκυρα.

Με δεδομένο ότι οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Ραμαζάνι ο Μπ. Γιλντιρίμ θα συμμετάσχει σε γεύμα Ιφτάρ, μετά την ολοήμερη νηστεία. Θα επισκεφτεί επίσης εργοστάσιο κερασιών- η Τουρκία δραστηριοποιείται στην αγορά των κερασιών από την περιοχή- ενώ θα επισκεφτεί και χωριό της περιοχής.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα υποδεχτεί στη Θράκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχει στο γεύμα Ιφτάρ, αφού η Αθήνα δεν αναγνωρίζει τους ψευτομουφτήδες.

Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία και νευρικότητα για το αν, παρά τις παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ο Μπ. Γιλντιρίμ προβεί σε προκλήσεις κατά την επίσκεψή του στη Θράκη.

Τσίπρας με Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της Συνόδου της Γενεύης, στις 28 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα