Ελεύθερος ο Τσοχατζόπουλος. Οι δωρεές φίλων τον έβγαλαν από τη φυλακή

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη… μετατροπή του σε κρατούμενο του Κορυδαλλού και χάρη στη γενναιοδωρία φίλων του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα διαβεί την πύλη των φυλακών και θα επιστρέψει ελεύθερος μεν, υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους δε, στην οικογένειά του.

Αν και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αρνήθηκε προχθές (με μειοψηφία μόλις ενός δικαστή) να μειώσει έστω και κατά ένα ευρώ την «τσουχτερή» εγγύηση των 200.000 ευρώ, το ποσό κατέστη τελικά δυνατό να καλυφθεί από δωρεές φίλων του πρώην υπουργού. Παρά τις προσπάθειες των υπερασπιστών του, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αποφυλάκιση δεν ολοκληρώθηκαν χθες, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εκτός απροόπτου έως σήμερα το μεσημέρι, οπότε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ με το αποφυλακιστήριο στο χέρι θα οδεύσει στο σπίτι στο Χαλάνδρι, όπου διαμένουν η γυναίκα του Βίκυ Σταμάτη και το παιδί του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Απριλίου το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα υγείας του πρώην υπουργού και το προχωρημένο της ηλικίας του, είπε με οριακή πλειοψηφία «ναι» στην αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής 20ετούς κάθειρξης που του έχει επιβληθεί. Υιοθετώντας την εισαγγελική εισήγηση, οι δικαστές επέβαλαν -εκτός της εγγυοδοσίας- σωρεία περιοριστικών όρων στον Α. Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα:

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρήσης πλωτών και εναέριων μέσων.

Παράδοση αστυνομικής ταυτότητας και διαβατηρίου.

Απαγόρευση εκδόσεως νέων εγγράφων σε όλη την επικράτεια.

Υποχρέωση διαμονής σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

Υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής δύο φορές το μήνα.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού να συγκεντρωθεί η «τσουχτερή» εγγύηση δεν ευδοκίμησαν αρχικά. Ετσι, ο Α. Τσοχατζόπουλος αναγκάστηκε -παρά την αποδοχή της πέμπτης αίτησης αποφυλάκισής του- μετά την πρόσφατη έξοδό του από το Ιπποκράτειο, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς, να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Για λίγες ημέρες πάντως, αφού ο «αγώνας» εκ μέρους των συνηγόρων και της οικογένειάς του ευδοκίμησε γρήγορα, με αποτέλεσμα να απαλειφθεί το… αγκάθι της εγγύησης.

Ευτυχής για την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού, σε εφαρμογή της προαναφερθείσας απόφασης του Εφετείου, δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο εκ των συνηγόρων του, καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής. Οι υπερασπιστές του Α. Τσοχατζόπουλου, πρώην υπουργού, έχουν πλέον το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας δίκης για την πολύκροτη υπόθεση: «Η μάχη είναι μπροστά μας, βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της διαδικασίας. Πιστεύω και εύχομαι στη δίκαιη, νηφάλια και μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (σ.σ.: αρχή της ηθικής απόδειξης) κρίση του δικαστηρίου».

Το χρονικό

Ο πρώην υπουργός συνελήφθη στις 11 Απριλίου του 2012 στο περιβόητο νεοκλασικό της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε εκτέλεση εντάλματος που είχαν εκδώσει οι δικαστικές αρχές για την περιβόητη υπόθεση της «μαύρης» περιουσίας του από μίζες εξοπλιστικών.

Στις 16 Απριλίου, δεύτερη ημέρα του Πάσχα 2012, μετά από πολύωρη απολογία του, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής με σύμφωνη εισαγγελική γνώμη τον έκρινε προσωρινά κρατούμενο. Φανερά σοκαρισμένος, ο πρώην υπουργός επέστρεψε εκείνο το βράδυ στη ΓΑΔΑ και την επομένη έλαβε την άγουσα για τον Κορυδαλλό.

Ενα χρόνο μετά, και πάλι Απρίλιο (22), ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού και άλλων 18 ατόμων. Εξι μήνες μετά, οι δικαστές εξέδωσαν ετυμηγορία ενοχής χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επιβάλλοντας στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο και παρ’ ολίγον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη μέγιστη προβλεπόμενη από το νόμο ποινή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δηλαδή κάθειρξη 20 ετών.

 

 

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα