Συναγερμός στο ΚΥΣΕΑ. Απάντηση του ΥΠΕΞ στις τουρκικές προκλήσεις

Σιγή ιχθύος τήρησαν οι υπουργοί και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα όσα συζητήθηκαν περί των ελληνοτουρκικών.

Το μόνο που προκύπτει είναι ότι συμφωνήθηκε να γίνεται τουλάχιστον μία συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ κάθε μήνα.

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμη και πολύπλοκη. Κρίσιμη γιατί το καθεστώς Ερντογάν μοιάζει να έχει αποφασίσει ότι η κλιμάκωση στο Αιγαίο, την Κύπρο ή τη Θράκη είναι επιλογή μονόδρομος για να εκτονώσει τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά και να “σβήσει” τις ήττες που έχει υποστεί στα περιφερειακά μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί.

Πολύπλοκη για την Ελλάδα, γιατί καλείται να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι αλόγιστες περικοπές που επιβλήθηκαν και στο στράτευμα επιδείνωσαν τα προβλήματα που είχαν προκαλέσει οι εξίσου αλόγιστες αγορές οπλικών συστημάτων που έγιναν χωρίς καμία πρόβλεψη συντήρησης και υποστήριξης.

Όπως και να έχει και όποια κι αν είναι η κατάσταση οι “κόκκινες γραμμές” της χώρας δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν κι αυτό έγινε σαφές στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η λέξη ψυχραιμία κυριάρχησε αλλά ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι το μήνυμα που διαρκώς εκπέμπει η Αθήνα προς την Άγκυρα τους τελευταίους μήνες, πρέπει με καθαρό τρόπο να συνεχίσει να εκπέμπεται. Ποιο είναι αυτό; “Η Ελλάδα δεν “σηκώνει” δεύτερα Ίμια σε μια 20ετία”. Που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να κάνει “άνω κάτω” το Αιγαίο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αναλάβει και το ρίσκο του.

Σε ετοιμότητα Αθήνα και Κύπρος. Ο Ερντογάν ξεκινά άσκηση δεσμεύοντας ελληνικά νησιά

Απάντηση του ΥΠΕΞ στις τουρκικές προκλήσεις για το Αγαθονήσι

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, αρμόδιου για θέματα Ε.Ε, ο οποίος σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό δίνει η Αθήνα, μέσω του Νίκου Κοτζιά, λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, που ασχολήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως με την εντεινόμενη προκλητική τακτική της Άγκυρας.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που απαντά στις νέες, ανιστόρητες προκλήσεις της Άγκυρας.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, «καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΝΔ: “Γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο  Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, ο κ.Κουμουτσάκος σημειώνει πως «έχουμε επανειλημμένα ασκήσει αυστηρή κριτική στον επιφανειακό και ρηχό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.  Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσβλητική τοποθέτηση που προέρχεται εκτός Ελλάδας για μέλη των δημοκρατικά εκλεγμένων Ελληνικών Κυβερνήσεων».

Θεοδωράκης: δεν θα ανεχτούμε σόου αντιπερισπασμού με το Αγαθονήσι

Το δικό του σχόλιο με ανάρτησή του στο Twitter έκανε ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

"Μπορεί να σεβόμαστε τα προβλήματα των Τούρκων στα ανατολικά τους σύνορα, αλλά δεν θα ανεχτούμε σόου αντιπερισπασμού με το Αγαθονήσι" έγραψε.

ΑΝΕΛ: Οι υπουργοί του κ. Ερντογάν συνεχίζουν τους λεονταρισμούς απέναντι στην Ελλάδα

«Οι υπουργοί του κ. Ερντογάν συνεχίζουν τις προκλήσεις και τους λεονταρισμούς απέναντι στην Ελλάδα, με τελευταίο κρούσμα τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το Αγαθονήσι. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου και των διεθνών συνθηκών», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

ant1, militaire, real

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα