Άκαρπη η συνάντηση Δραγασάκη με αγρότες

Χωρίς θετικό πρόσημο απέβη η συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου (με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη), με αντιπροσωπεία αγροτών που συντάσσονται με τη Συντονιστική της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας.

Η συνάντηση έγινε σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο αγώνας υπό τη μορφή μπλόκων φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος του, με τους αγρότες να εξετάζουν άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία φέρονται πως ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα την Πέμπτη. Ήδη οι αγρότες στα Μάλγαρα ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το μπλόκο, ενώ την Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, οι αγρότες του μπλόκου στη Νίκαια Λάρισας, συνέρχονται σε συνέλευση για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Αυτή τη στιγμή πάντως, παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο των Ευζώνων, στον κόμβο στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και στον κόμβο Δερβενίου.

Δραγασάκης: Να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας

Στη συνάντηση της Τετάρτης, εκτός από τον Γ. Δραγασάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της αντιπροεδρίας (στην οδό Ζαλοκώστα) και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του διαλόγου της κυβέρνησης με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Μετά τη συνάντηση, οι αγρότες δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το νέο αδιέξοδο, κάνοντας λόγο για νέες κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις θέσεις της κυβέρνησης και εστίασε στη σημερινή μνημονιακή συγκυρία. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως έγινε μία «αναλυτική συζήτηση», υποστηρίζοντας πως «τα 2/3 των αιτημάτων (15 από τα 20) είτε υλοποιούνται ή ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν με πρόθεση να βρεθεί λύση».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα, πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η αγροτική οικονομία, αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας, βασικός πυλώνας για τη γενικότερη ανασυγκρότηση της χώρας. Πρέπει να πάμε σε ένα πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα. Που να ικανοποιεί και εσωτερικές ανάγκες και να απευθύνεται στις παγκόσμειες αγορές».

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, «κάλεσα τους αγρότες και για αυτό το λόγο μετέφερα και τη βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, ότι πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες, προτάσεις, στην κατεύθυνση της μείωσης κόστους παραγωγής, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε, πάντα βέβαια στις δυνατότητες που έχουμε. Γενικότερα, όμως, γιατί το θέμα της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας είναι ευρύτερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως «κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από θέματα που δεν συζητιούνται», τα οποία ανέφερε ως εξής:

Πρώτον: Πώς θα ενισχύσουν τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των αγροτών. Δεν υπάρχει χώρα με ισχυρή αγροτική οικονομία που να μην υπάρχει κάποια μορφή συλλογικής οργάνωσης αγροτών, είτε συνεταιρισμοί , είτε ομάδες παραγωγών είτε άλλα κοινοπρακτικά σχήματα. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες και χωρίς καν αξιόπιστη και φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Πιστεύω οι περισσότεροι το κατάλαβαν.

Δεύτερο: να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής προϊόντων και μορφές οργάνωσης οι οποίες αυτές τις εξατομικευμένες οικογενειακές καλλιέργειες που έχουμε στην Ελλάδα, θα μπορεί ο καθένας μόνος του να τα προωθεί στις αγορές του εξωτερικού.

Τρίτο: να συζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η εποχή της Αγροτικής Τράπεζας έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα σημαντικό που είναι η κάρτα του αγρότη, αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν και άλλες ιδέες και άλλες δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο το νέο αγρότη, που ήδη εξαγγέλθηκε το νέο πρόγραμμα, αλλά ενισχύουν επενδυτικά σχέδια και μεγάλα και μεσαία και μικρά. Και κυρίως καινοτόμες ιδέες στον αγροτικό χώρο.

Καταλήγοντας, ο κ. Δραγασάκης είπε πως «η εντύπωσή μου είναι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά μάλλον. Και συνειδητοποιούν την ανάγκη με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύσεις. Ολα τα άλλα είναι για εντυπώσεις».

Δυσαρεστημένοι οι αγρότες

Για «ναυάγιο» των συζητήσεων έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, και ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, ενώ λιγότερο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, επίσης μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας

«Εμείς τους θέταμε συγκεκριμένα ζητήματα, και μας απαντούσαν όπως μιλούν σε κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης» παρατήρησε ο Αχ. Καμπούρης. Όπως ανέφερε, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, «από την αρχή κιόλας της συζήτησης, μας είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού δεν υπάρχουν λεφτά - ενώ στα υπόλοιπα ζητήματα που θέσαμε, είτε λάβαμε υποσχέσεις, είτε μας απαντούσαν γενικά και αόριστα».

Σχετικά με τον συμψηφισμό των πιστωτικών ΦΠΑ από τους αγρότες, «λάβαμε την απάντηση ότι θα το δουν», ενώ για το φαινόμενο των ξένων προϊόντων που μπαίνουν στην Ελλάδα και βαφτίζονται ελληνικά, «αποσπάσαμε δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς δεκαετίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, ανέφερε πως «μας είπαν ότι ζούμε σε ένα πτωχευμένο κράτος. Το μόνο που θέλουν, είναι να παίρνουμε εμείς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις και να τις φορολογούν». «Μιλάμε για το απόλυτο ναυάγιο στις συζητήσεις μας» διαπίστωσε ο κ. Λίτος, ο οποίος, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της σημερινής συνάντησης, αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με τη φράση «τους ακούσαμε, δεν μας άκουσαν», συνόψισε τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Μαυρουδής Μηντσιούδης. «Μας μιλούν για την γεωργία του μέλλοντος, χωρίς να εξασφαλίζουν το παρόν και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα ούτε μέχρι αύριο» ανέφερε ο κ. Μηντσιούδης. «Κορωνίδα για εμάς, αποτελεί ο στόχος, να παραμείνει ο πρωτογενής τομέας αυτόνομος κλάδος, Είναι εθνικό το ζήτημα. Μετατρέποντάς μας σε ελεύθερους επαγγελματίες, η ελληνική κυβέρνηση αυτόματα καταφέρνει να μας οδηγήσει στην έξοδο από το χωράφι, και να μας εντάξει στις στρατιές των ανέργων στη χώρα μας».

Το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα καθοριστεί στην επόμενη γενική συνέλευση που θα κάνουν.

efsyn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα