Τσακαλώτος: Συνολικό το πακέτο της συμφωνίας, ας πετύχουμε και ας είμαι ο μουτζούρης

Πολιτική συμφωνία για όλο το πακέτο των θεμάτων - μεταρρυθμίσεις, πρωτογενή πλεονάσματα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί το Eurogroup, επιδιώκει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο των δανειστών.

Ο υπουργός παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στο πακέτο περιλαμβάνονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί ειδικότερα στη μείωση του αφορολόγητου, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πώ για ένα μέτρο, αλλά για το συνολικό πακέτο». Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ζητά ως αντάλλαγμα για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα όχι μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και «θετικά πράγματα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για τον κόσμο της εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει «κόκκινες γραμμές», που είναι ότι ο κόσμος της εργασίας πρέπει να είναι σε καλύτερη θέση όταν έρθει η ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι δεν τον νοιάζει να γίνει «ο μουτζούρης», αρκεί να πετύχει η Αριστερά αυτά που θέλει για τις κοινωνικές τάξεις που υποστηρίζει.

Αναφορικά με τη νομοθέτηση των μέτρων που θα συμφωνηθούν, είπε ότι μπορεί να γίνει και σε δέκα ημέρες, προσθέτοντας ότι το δύσκολο είναι να υπάρξει η συνολική συμφωνία – πακέτο.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο υπουργός είπε ότι ζητάμε από αυτό να είναι με τους Ευρωπαίους (για το χρέος) το ίδιο σκληρή όσο είναι με εμάς για τα μέτρα και να λάβει γρήγορα μία απόφαση για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του το Ταμείο δεν έχει λάβει την απόφαση αυτή και έχει κατά νου ότι θα πρέπει να περιμένει να δει τι θέλει ο Τραμπ. Την υποτίμηση των οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, την απέδωσε στα εσωτερικά προβλήματα του Ταμείου και στο ότι ο Τόμσεν θέλει να ρίξει τις ευθύνες για μία αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ έχουν τις ίδιες θέσεις με την Ελλάδα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά το γεγονός ότι κάποιες χώρες της Ευρωζώνης θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει δημιουργήσει προβλήματα και στους δύο αυτούς θεσμούς, που προσπαθούν να ισορροπήσουν με κάποιες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα