Επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ - Σόιμπλε: Είναι πυρομανής. Μέρκελ μάζεψέ τον

Πολύ σκληρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, επεφύλασσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον Σόιμπλε «πυρομανή», ζητώντας μάλιστα δημοσίως από την καγκελάριο να «μαζέψει» τον υπουργό της.

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ δεν έκανε και καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.

Όλα αυτά στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Για ΔΝΤ: Δεν θα δεχθούμε άλλα παιχνίδια

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε ότι «δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Και ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Δειλιάζει το Ταμείο να πει την αλήθεια. Προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, να παίζει το μουντζούρη. Επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ή να ρίξουν το φταίξιμο στην αδιαλλαξία του Σόιμπλε για τη μείωση του χρέους, προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις στην Ελλάδα. Παράλογες, εξωπραγματικές».

Παράλληλα έστειλε τελεσίγραφο στο ΔΝΤ λέγοντας ότι «Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή της Ευρώπης. Όποιοι παίζουν παιχνίδια, να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά».

Μήνυμα σε Μέρκελ για Σόιμπλε: Μάζεψέ τον!

Σκληρές ήταν οι αναφορές του κ. Τσίπρα για τον Σόιμπλε. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Θέλω να παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της να συνεχίσει τις αναφορές για την Ελλάδα. Και τις αναφορές ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν ξέρω αν η ακροδεξιά άνοδος επηρεάζει το κόμμα τους αλλά δεν μπορούν οι εκλογές να επηρεάζουν τις εξελίξεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση και σε Μητσοτάκη!

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν ανεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι καθυστερούμε. Όποιος το λέει αυτό, το κάνει για άλλους λόγους και πρέπει να δώσει εξηγήσεις» και πρόσθεσε: «Ακούω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συναντηθεί με Μέρκελ - Σόιμπλε. Δεν ξέρω τι θα τους πει. Ξέρω ότι δεν θα τους πει για την έκδοση του κυρίου Χριστοφοράκου. Για την οικονομία δεν ξέρω τι θα πει, δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου».

«Μήνυμα» στο ΠΑΣΟΚ

«Θέλω να πω δυο λόγια για το ΠΑΣΟΚ», είπε ο πρωθυπουργός: «Οφείλουν να κοιτάξουν τι συμβαίνει. Όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάνει βήματα μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ όμως επιμένει να θέλει να είναι στην Ελλάδα η ουρά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Είχε πολλές ευκαιρίες να πάρει αποστάσεις από τις περιόδους διακυβέρνησης και όσα φόρτωσαν στον ελληνικό λαό. Ο εκλογικός νόμος, το θέμα της διαπλοκής, η διαπραγμάτευση, είναι μερικά παραδείγματα. Επιμένει όμως σε μια αδιέξοδη εμμονή. Τα πράγματα αλλάζουν. Θα είναι σε λίγο στην Ευρώπη οι μόνοι που επιμένουν σε μια συνεργασία με τη Δεξιά. Που συνδυάζει την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη με την ακροδεξιά ρητορική του κ. Γεωργιάδη».

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

«Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κρίση είναι παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας με νόημα ότι «υπάρχουν και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ». Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί και στον Τραμπ λέγοντας ότι «κλονίζεται η ευρωατλαντική σχέση για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «μια αριστερή προοπτική όμως είναι ορατή στην Ευρώπη. Πρέπει να χτίσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, βρισκόμαστε στην κυβέρνηση γιατί επιλέξαμε να αναλάβουμε δύσκολες ευθύνες. Δεν θα κριθούμε για τους συμβιβασμούς, αλλά από το αν θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση της κοινωνίας για μεγάλες τομές».

Μήνυμα στους πονηρούληδες»!

Δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Κανένας πονηρούλης δε θα αφήσουμε να χρησιμοποιεί κάποιο νομιμοφανή τρόπο για ίδιον όφελος. Σας καλώ να μη δείξουμε καμία ανοχή. Δεν αναφέρομαι σε πεπραγμένα. Αλλά και μόνο που σκέφτηκαν κάποιοι να προσβάλουν τους ηθικούς κώδικες της Αριστεράς, δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό τίτλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Κλείνοντας την ομιλία του στην ΚΕ, τόνισε ότι «Η διέξοδος είναι ορατή. Όχι μόνο γιατί θα κλείσει η αξιολόγηση, δεν μπορεί να μην κλείσει, κυρίως όμως γιατί η οικονομία ανακάμπτει ήδη. Δεν θα είχα την ίδια αισιοδοξία αν είχαμε μια οικονομία που δεν λειτουργεί. Σύντομα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά θα γίνουν αισθητά και στον κόσμο» και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να έχουμε στο μυαλό μας κυρίως την επόμενη μέρα. Να σκεφτούμε με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της κοινωνίας και της χώρας, όχι με όρους διαπραγμάτευσης. Έχω βαθιά εμπιστοσύνη στο κριτήριο τόσο της ΚΕ, όσο και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να σχεδιάσουμε μαζί την μεταμνημονιακή Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σκοτάδι».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα