Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις δύο εξαγγελίες Τσίπρα. Πως ψήφισαν τα κόμματα

Σε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να αποτυπωθεί η ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία, θα προχωρήσει στη μία το μεσημέρι η κυβέρνηση για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που αφορούν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία

Θετικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α., ενώ "παρών" ήταν η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας.

Την αποχή επέλεξαν η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Σταμάτης: "Ναι στο επίδομα, όχι στον εκβιασμό"

Εμείς λέμε «ναι» στο επίδομα και «όχι» στον εκβιασμό και την εξαπάτηση, ανέφερε, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης,  και κάλεσε την κυβέρνηση να πει για ποιον λόγο κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, αν και ήταν σαφές από χθες, ότι η ΝΔ θα δήλωνε υπέρ της τροπολογίας για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Πρέπει να απαντήσετε. Τι είναι αυτό που σας έκανε να ζητήσετε ονομαστική; Άκουσα και τον κ. Βούτση και διερωτώμαι: όλα τα νομοσχέδια εδώ πέρασαν με ονομαστική; Δηλαδή, μια ομόφωνη απόφαση χωρίς ονομαστική, σε τι θα άλλαζε τα πράγματα; Εσείς πρέπει να εξηγήσετε τι κρύβεται πίσω από το αίτημα της ονομαστικής. Εμείς λέμε ναι στο επίδομα και όχι στον εκβιασμό και την εξαπάτηση, που την χρεώνεστε εσείς», είπε ο Δ. Σταμάτης και αναρωτήθηκε από ποιο πλεόνασμα βγήκε αυτό το επίδομα. «Για να έχουμε πλεόνασμα, σημαίνει ότι έχουμε ανάπτυξη ή βάζουμε φόρους. Τα χρήματα αυτά βγήκαν από τους φόρους και τη μείωση των εισοδημάτων και αυτή είναι η πραγματικότητα, φιλεύσπλαχνοι! Για πρώτη φορά το 2015 είχαμε αύξηση του δείκτη φτώχιας και μείωση της κατανάλωσης της οικογένειας. Αυτό δείχνει το μέγεθος της εξαπάτησης και του πόνου που προκαλέσατε εσείς», είπε ο Δ. Σταμάτης και πρόσθεσε ότι και τον ΦΠΑ στα νησιά, η κυβερνητική πλειοψηφία τον ψήφισε τον Μάιο και τον ψήφισε και πριν από λίγες στον προϋπολογισμό, ως έσοδο του 2017. «Τι άλλαξε σε πέντε ημέρες. Είστε υπόλογοι και κατηγορούμενοι. Για ποιο λόγο αλλάζετε τώρα μοτίβο; Εμείς δεν σας παρέχουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση, να χρησιμοποιήσετε την ψήφο και την υπογραφή μας. Έπρεπε να μείνετε στη δήλωσή μας προχθές», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Παρών» είναι η τελική επιλογή των βουλευτών της ΝΔ εν όψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που θα γίνει το μεσημέρι στην Ολομέλεια για τη «13η σύνταξη».

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που το πρωί στην οδό Πειραιώς.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε ανήθικο και επικίνδυνο τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να ''ψάχνει να βρει συνενόχους''.

Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει "ναι" αφού σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «...σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφ’ άπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Ούτε και η χώρα βέβαια. Βοήθημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα με δήλωση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και υπερψηφίζει στην Βουλή». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται να συμφωνεί με την θέση αυτή αλλά δεν αναμένεται να βγει εκτός κομματικής γραμμής.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα ψηφίσει επίσης "ναι" διευκρινίζοντας: «... ενώ το ΚΚΕ έχει δηλώσει εξαρχής ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία επειδή οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκη ακόμα και αυτό το ψίχουλο, η «είδηση» που δινόταν από την ΕΡΤ ήταν ότι ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψηφίζουν την τροπολογία. Από το βήμα της Βουλής ο Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε αυτήν την πρόκληση «αθλιότητα» και «βρώμικη προβοκάτσια ενάντια στο ΚΚΕ», τονίζοντας πως «είναι σαφέστατη η θέση μας ότι ψηφίζουμε και αυτήν την τροπολογία και την τροπολογία που παραδίδει τα παραχωρητήρια στους δικαιούχους του ΟΕΚ». Πρόσθεσε ότι «η ΕΡΤ πρέπει να ακούει καλύτερα και δεν θα πρέπει να πολεμάει το ΚΚΕ με αυτόν το βρώμικο τρόπο».

"Ναι" θα ψηφίσει και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα την θέση της.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του «Ποταμιού», μετά από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν ότι θα απέχουν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Την απόφαση να υπερψηφίσει την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα αποφάσισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταγγέλλοντας ωστόσο την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Η γραμματέας και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης, έκαναν γνωστό ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΚΟ και οι δύο εξαγγελίες, οι οποίες θα περιγράφονται σε τροπολογίες, θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η τροπολογία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τίθεται σε ψηφοφορία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον συντονισμό των προνοιακών δράσεων, ενώ η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα και τον Πτωχευτικό Κώδικα, το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Όπως ενημέρωσαν η κ. Θεοπεφτάτου και ο κ. Ζαχαριάδης, η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να καταγραφεί η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν, αυτές τις ημέρες, «διακυμάνσεις στον δημόσιο λόγο». Στο ερώτημα αν η ευρεία αυτή αποδοχή από την Βουλή των τροπολογιών θα βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «όλα βοηθούν».

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, τις εξετάζουμε συνολικά και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία ως ΚΟ συνολικά. Όλα έχουν τη βαρύτητά τους, και ο τρόπος που τοποθετούνται οι θεσμοί και βεβαίως και ο τρόπος που τοποθετείται το πολιτικό σύστημα πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Εμείς, εκτιμούμε θετικά την στάση των κομμάτων και στην Επιτροπή και κατά την ψήφιση στην Ολομέλεια», είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Καυγάς Πολάκη - Γεωργιάδη: Κότα λειράτη. Είσαι πιστό σκυλί του Σόιμπλε

Δείτε Live την Ονομαστική ψηφοφορία

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα