Η ώρα του ανασχηματισμού έφτασε

Οι εξελίξεις γύρω από τη συγκρότηση του ΕΣΡ «ξεκλειδώνουν» τις αλλαγές στο Υπουργικό

Η διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας ήταν αυτή που, όπως όλα δείχνουν, ξεκλείδωσε τον ανασχηματισμό για τον οποίο έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση και εκτιμάται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.

Κατά μία εκδοχή η κυβέρνηση ζύγιζε έως χθες το πρωί το ενδεχόμενο η ανακοίνωση των αλλαγών στο Υπουργικό Συμβούλιο να γίνει μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα κατά την οποία διαφαίνεται ότι θα υπάρξει τελικά συγκρότηση του ΕΣΡ.

Όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρχαν πληροφορίες ότι οι ανακοινώσεις επιταχύνονται και ενδεχομένως αυτές να γίνουν ακόμη κι απόψε το βράδυ.

Μένει λοιπόν να φανεί πότε ακριβώς το Μαξίμου θα βάλει τέλος σε μια εκκρεμότητα που είναι ανοιχτή για αρκετό διάστημα συντηρώντας κλίμα αναμονής εκτός κι εντός των υπουργείων όπου τα μολύβια έχουν κατέβει και τίποτε δεν δουλεύει.

Στην απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται πως συνέβαλε μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της Public Issue (λίγο μετά τη γνωστοποίηση της διακοπής της συνεργασίας της με την εφημερίδα «Αυγή»), η οποία, αν και μέσω διαρροών επιχειρήθηκε να απαξιωθεί για τη διαφορά των 24 μονάδων με τη Ν.Δ. που κατέγραψε, ωστόσο φαίνεται πώς λήφθηκε υπόψη, καθώς δεν παύει να επιτείνει τις εντυπώσεις περί του βαθμού φθοράς της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Δευτέρας η είδηση ότι το ΣτΕ ενέκρινε δύο Προεδρικά Διατάγματα για την ανασύσταση και τον διαχωρισμό υπουργείων, η οποία επανέφερε τον συναγερμό για ανασχηματισμό, με το Μαξίμου όμως να επισημαίνει το ίδιο βράδυ ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού και πως τα Προεδρικά Διατάγματα στον βαθμό που δεν είχαν προωθηθεί στον ΠτΔ «δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

Είτε επειδή ακόμη δεν είχε ριφθεί ο κύβος είτε προκειμένου να διασφαλίσει το προνόμιο του αιφνιδιασμού το οποίο ανέτρεπε η διαρροή από το ΣτΕ για τα Προεδρικά Διατάγματα.

Σε κάθε περίπτωση, με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός δίνει το σήμα της επανεκκίνησης σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση. Ναι μεν διαφαίνεται πλέον φως στο τούνελ στο μέτωπο των αδειών, αλλά αυτό έρχεται μετά την ήττα στο ΣτΕ, όπου ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε σειρά υποχωρήσεων και συμβιβασμούς γύρω από τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, αυτός θα είναι «δομικός» όπως έχει χαρακτηριστεί, καθώς από τα παραπάνω Προεδρικά Διατάγματα προκύπτει η σύσταση πέντε νέων υπουργείων είτε από σπάσιμο άλλων είτε από αναβάθμιση Γενικών Γραμματειών. Πρόκειται για τα υπουργεία:

♦ Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από τις Γενικές Γραμματείες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτό μεταφέρονται οι αυτοτελείς υπηρεσίες Ασύλου, Αρχής Προσφύγων και Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.

♦ Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.

♦ Τουρισμού (ανασυστήνεται), που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία και στο οποίο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού.

♦ Ενέργειας, το οποίο θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το ΥΠΕΚΑ.

♦ Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, το κυβερνητικό σχήμα «διευρύνεται», σε αντίθεση με την επιλογή «σύμπτυξης» -ώστε να είναι «μικρό κι ευέλικτο»- που είχε γίνει κατά τον Ιανουάριο του 2015 στην πρώτη φάση διακυβέρνησης.

Ο πλέον αμετακίνητος υπουργός δείχνει να είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ από το υπόλοιπο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ μένει ο Γιώργος Χουλιαράκης καθώς ο έτερος αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης φεύγει από την κυβέρνηση.

Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την τύχη του Νίκου Παππά, καθώς μετά τη σημερινή ψήφιση της τροπολογίας για την επαναφορά των αρμοδιοτήτων διεξαγωγής της διαδικασίας αδειοδότησης στο ΕΣΡ και με διαφαινόμενη τη συγκρότηση του ΕΣΡ την προσεχή Δευτέρα, πρακτικά ολοκληρώνει τον κύκλο του στο πόστο του και ανοίγει ο δρόμος για άλλο υπουργείο, πιθανότατα αυτό της Ανάπτυξης, το οποίο σχετίζεται με το επόμενο κρίσιμο στοίχημα, αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Στο μεταξύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι για το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας, το οποίο διαχωρίζεται από το Περιβάλλοντος και φεύγει από τα χέρια του Πάνου Σκουρλέτη καθώς διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «έπαιξε» το όνομα του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ και ξαδέλφου του πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα και μένει να φανεί αν είναι και η τελική επιλογή.

Παράλληλα, αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε αν στο αυτόνομο πλέον υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παραμείνει ο Γιάννης Μουζάλας ή θα προωθηθεί άλλο πρόσωπο. Ακούγεται πάντως ότι εποπτικό ρόλο στο προσφυγικό συνολικά αναλαμβάνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Επίσης, ακούγεται το ενδεχόμενο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αναλάβει ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την Όλγα Γεροβασίλη να μετακινείται σε υπουργικό πόστο.

Πιθανή είναι και η μετακίνηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με φημολογούμενη διάδοχο την 'Εφη Αχτσιόγλου, η οποία μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τέλος, ακούγεται ότι ο πρωθυπουργός προωθεί την αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα και αρκετών εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα