Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν

Με βασικό σύνθημα "Συμφωνία Αλήθειας - Ενωμένοι για την Ελλάδα μας" ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε λόγο για σχέδιο για την έξοδο από την κρίση στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.

Άσκησε σκληρή κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού έργου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμετανόητος και διχαστικός. Συνεχίζει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Έχει ένα μόνο σκοπό, να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να οδηγήσουμε την πατρίδα στην έξοδο από την κρίση» δήλωσε κατά την εκκίνηση της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για τις προϋποθέσεις μίας συμμετοχικής ανάπτυξης, η οποία θα εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών», πρόσθεσε.

«Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμετανόητος και διχαστικός. Συνεχίζει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Έχει ένα μόνο σκοπό, να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας:

«Όσο απομονώνεται από την κοινωνία, τότε φανερώνεται η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του κ. Τσίπρα. Παρεμβαίνει συνεχώς στη δικαιοσύνη. Η Ελλάδα ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο, ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα είναι αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει».

Στη συνέχεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση:

«Η ευθύνη μου προς τους Έλληνες είναι να προτείνω ένα σχέδιο. Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο. Στέλνω στη νέα γενιά, ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω, για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.

Σήμερα δίνουμε όλοι μαζί ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού. Ο καταστροφικός κύκλος της οικονομικής μιζέριας, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση.

Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το μνημόνιο Ελλάδα. Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης πρέπει να βρίσκεται μία παραδοχή, ότι η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες δουλειές.

Το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: Στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή. Η μείωση της ανεργίας θα έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από κομματικές προσλήψεις.

Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να σπάσουμε τον κύκλο της αναξιοπιστίας και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές».

«Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων και των πιο ικανών. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Δεν θα ανεχθώ καμία έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους. Από την πρώτη μέρα θα υλοποιήσει από την πρώτη μέρα το πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όχι μόνο θα το υλοποιήσει, αλλά θα το ενισχύσει», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι: «Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία, με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% και τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  

Με δική μας κυβέρνηση, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο. Εντός δύο ετών, μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις στο 20%. Μειώνεται η φορολόγηση στα μερίσματα από 15% στο 5%. Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%. Καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ. Αυτά είναι τα μέτρα που μπορούμε να δεσμευτούμε, με προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας και μείωση των στόχων για πλεονάσματα.

Οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. τη διετία. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο δημόσιο. «Ναι» σε αξιολόγηση και κινητικότητα και όχι απολύσεις. Να εφαρμόσουμε μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου.

Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος για την ΕΡΤ, η οποία πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια ως ένας ανταγωνιστικός σταθμός.

Αρκετά πια με τους πολιτικούς που με τα μεγάλα λόγια, μικραίνουν την Ελλάδα και αδικούν τον λαό. Αρκετά πια με τους λαϊκιστές, οι οποίοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν αυτά που η Ελλάδα αξίζει».

«Ας τους δείξουμε την έξοδο και ας τους στείλουμε σπίτι τους, για να αναπνεύσουμε ελεύθερα. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, το οποίο θα αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μέσω της αποκατάστασης της ρευστότητας, της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων, των αποκρατικοποιήσεων και των παρεμβάσεων θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

Ας πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τις παλαιοαριστερές εμμονές και ιδεοληψίες. Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να τη στηρίξουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι δυνατότητες της χώρας είναι πολλές, εμείς τις έχουμε καταστρέψουμε. Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το κάνουμε. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Η επιχειρηματική κοινότητα, η οποία είχε ενδώσει στις σειρήνες του κρατικού καπιταλισμού, ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη με επενδύσεις.

Μέχρι χθες, ο κ. Τσίπρας ήταν αντίθετος σε όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. Είναι θετική η μεταστροφή του. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. Σημασία δεν έχει μόνο το τίμημα της πώλησης, αλλά και η δέσμευση για επενδύσεις», επεσήμανε.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα